Nokia i 5g-framkant

5G 5g är fortfarande några år bort, men forskningen är givetvis i full gång. Under konferensen NI Week i Austin, Texas, demonstrerade Nokia och National Instruments sitt senaste samarbete på området

Det handlar om ett system som med hjälp av ett antal fpga-kort i pxi-chassin simulerar länken mellan en mobil enhet och en basstation och sänder över 73 GHz-bandet. Systemet som, bör vi tillägga, delvis bygger på hårdvara som ännu inte är kommersiellt tillgänglig, ska enligt Nokia och National Instruments klara att sända upp till 200 meter med 5 Gbit/s per kanal. Då det baseras på två mimokanaler som skickar både horisontellt och vertikalt polariserade signaler, innebär det totalt 10 Gbit/s, en klar skillnad mot det system som Nokia visade upp förra året och som ”bara” fixade 2,3 Gbit/s.

5g som förväntas vara bruksdugligt först framåt 2020 förväntas revolutionera mobilnäten, och ska vara enormt mycket snabbare än dagens nät. Framförallt ska tekniken klara av de miljarder enheter som kommer att kopplas upp de närmsta åren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.