Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nokia ingår samarbete med molnjättarna

5g Google, Microsoft och Amazon Web Services – Nokia har nu annonserat en trio samarbeten kring molnlösningar.

Nokia ingår samarbete med molnjättarna

Finska Nokia har en uttalad strategi att ingå partnerskap med publik molnlevenratörer. Detta för att deras radioteknik snabbt ska komma till användning samt för att ekosystemet kring tekniken och 5g ska komma på plats.

Och som ett led i detta har Nokia nu presenterat tre samarbete – med giganterna Amazon, Google och Microsoft.

Nokia och Microsoft

Tillsammans med Microsoft så ska Nokia utveckla nya lösningar för privata 4- och 5g nät för företagsanvändning. Samarbetet kombinerar Nokias vRAN-teknik med Microsofts Azure molntjänst och ekosystem.

Projektet som är tredelat ska se hur de båda teknikjättarnas system kan kombineras. Där nämns hur Nokias radioteknik och 5g tillsammans med Azure Private Edge Zone ska kunna ge exempelvis extremt låg latens för automation inom industrin eller för den delen bättre och mer uppslukande spelupplevelser.

Nokia och Google

Det samarbete den finska teknikjätten och Google Cloud har ingått handlar om att utveckla nya molnbaserade 5g lösningar. I samarbetet så ska Nokias RAN, Open RAN samt vRAN kombineras med Googles plattform för Edge computing samt hela ekosystem för appar.

Nokia och AWS

När det gäller samarbetet med AWS så gäller även det molnbaserade 5g-lösningar. Här nämns tre distinkta områden som kommer täckas. Först och främst så ska fokus ligga på att ta in Nokias 5g vDU (virtualized distributör unit) på Amazon Outposts för on prem-lösningar. Det andra är att utforska hur Nokias 5g vCU (Cirualized centralized unit) kan implementeras i AWZ Outposts samt AWS Local Zones. Det sista fokusområedet handlar om samarbete för att bevisa konceptet att köra en Nokias 5g Cloud Ran samt 5g core-nät (end-to-end) på AWS där företagsanvändare kan använda 5g för olika användningsområden

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!