Nokia inte överens med Bluetooth SIG

Nokia vill att den egenutvecklade wibree-teknologin ska in under ett etablerat industriforum. Närmast till hands ligger Bluetoth SIG, men de båda parterna är inte överens om villkoren.
Nokia vill ha betalt för varje wibree-krets.

Nokia har själva stått för utvecklingen av wibree och de kostnader som det inneburit. Ändå vill de att tekniken ska göras allmänt tillgänglig via ett existerande industriforum. Mer precisa än så är Nokia inte i det material som hittills har kommit ut.

Men Telekom idag kan nu avslöja att ingående diskussioner förs med Bluetooth SIG, som har varit informerade om wibree-projektet under en längre tid. Wibree är tänkt att samexistera med och komplettera bluetooth, därför är just Bluetooth SIG det industriforum som skulle passa bäst att härbärgera wibree.

Problemet är bara att parterna inte är överens om spelreglerna och grunden för samarbetet.

Nokia kräver betalt

– Det normala för oss är att den nya teknologin utvecklas tillsammans av alla medlemsföretagen. Därför är det inte bruktligt att man fakturerar varandra för användning. I de flesta fall handlar det istället om korslicensiering av patenterade lösningar, förklarar Anders Edlund, marknadsdirektör på Bluetooth SIG.

Nu kräver Nokia att få betalt för det utvecklingsarbete de har gjort, vilket har bromsat diskussionerna.

– Om Nokia vill ha betalt per chipset som levereras, då är det stopp hos Bluetooth SIG, deklarererar Anders Edlund.

Han är även något tveksam till poängen med wibree-tekniken.

– Wibree påstås i vissa scenarier dra bara en tiondel så mycket ström som bluetooth. Men även bluetooth blir strömsnålare i kommande releaser, ner till 20–30 procent av dagens förbrukning i vissa scenarier, säger Anders Edlund.

Och att pressa priset blir möjligt först om wibree kommer upp i mycket stora volymer, tror han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.