Nokia knyter band med Microsoft

Nokia har inlett ett långsiktigt samarbete med ärkefienden Microsoft. Windows media player blir prioriterad i Nokias kommande mobiler. Dessutom har Nokia börjat licensiera Active sync för Microsofts Exchange Server 2003.

Under öppningsdagen av 3GSM i Cannes släppte Nokia en mindre bomb, genom att tillkännage samarbetet med den svurne fienden Microsoft.

– Det här samarbetet visade sig skapa en del förvåning, att två Goliat ska arbeta tillsammans. Men även stora spelare behöver samarbetspartners, konstaterar Mary McDowell, chef för Nokia Enterprise Solutions.

Målet med det här är att Nokia-mobiler med Microsofts Active Sync ska bli förstahandsvalet för mobil e-post. Lösningen hanterar även kalender och kontakter.

Det andra området där de två giganterna har gått ihop är musik i mobilen.

– Imaging har varit den stora grejen i mobilvärlden ett par år. Nu är det dags för musik, säger Anssi Vanjokki, chef för multimedia hos Nokia.

Här handlar det om att datorn, som laddas med musik från internet ska få en naturlig förlängning i mobilen. Microsoft och Nokia ska samarbete långsiktigt om digitala mediaformat. Och Nokias kommande mobiler ska ha Windows Media Player som prioriterad multimediaklient.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.