Särdeles prisvärd

Ett extremt lågt pris gör Nokias minsting Lumia 520 till ett smart val för den kostnadsmedvetne utan behov av att imponera.

Särdeles prisvärd

Billigaste modellen i Nokias Lumia-serie har i sommar gått att köpa för en tusenlapp, inklusive moms! Med det priset borde man kanske inte ha för högt ställda förväntningar men Lumia 520 förvånar oss genom att vara en förhållandevis trevlig bekantskap. Visst får man stå ut med ett antal kostnadsbesparande kompromisser men ingen av dem så allvarlig att användbarheten som jobbtelefon hotas.

Tillräckliga prestanda

Nokias bildskärmar brukar vara bra och Lumia 520 behöver inte skämmas. Såväl färg som kontrast och ljusstyrka får godkänt. Upplösningen på 480 x 800 pixlar är inget att skryta med men fungerar då skärmytan inte är större. Den dubbelkärniga processorn räcker också till för att få upp telefonen i normal landsvägsfart. Att luren bara har 512 MB internminne märks dock när man ska växla mellan olika appar, har de inte varit aktiva på en stund kan lite betänketid behövas.

Inget för Instagram-junkies

Ska du handla jobbtelefoner till en större grupp anställda är kameran troligen inget du prioriterar vilket är tur för Lumia 520. Är ljusförhållandena bra blir resultatet hyggligt men 5-megapixelsensorn har inte fått sällskap av någon blixt eller lampa så inomhusbilder blir oftast inget vidare.

Uc-tillämpningar med video är inte heller något för 520, frontvänd kamera saknas helt. Talkvaliteten är däremot bättre än i många avsevärt dyrare telefoner och dubbla mikrofoner filtrerar bort merparten av det störande omgivningsljudet. Stöd för hd-ljud finns också redo för den dag operatörerna beslutar sig för att äntligen släppa på det i nätet.

Premium till budgetpris

Men det som verkligen gör Lumia 520 intressant är att Nokia trots det låga priset inte har prutat på mjukvaran. Precis som i de dyrare modellerna ingår allt som brukar ingå i tillverkarens Windows-telefoner. Viktigast är så klart kart- och navigeringsapparna med nedladdningsbara kartor för hela världen. Senaste tillskottet på det området är Here Transit som tillhandahåller tidtabeller och hjälper dig att planera resor med kollektivtrafik. Är man inte beredd att betala för ett abonnemang på Spotify är Nokia Mix Radio också välkommen; gratis musik utan reklam men med begränsade möjligheter att själv välja låt.

Självklart finns alla standardapparna från Microsoft på plats vilket gör att Lumia passar väl in i företagsmiljön.

Fakta

Nokia Lumia 520

Plus

Priset

Nokias appar för musik och navigering

Färgen (gult är inte fult)

Minus

Frontkamera saknas

Ingen blixt

Halvklent batteri

Högt sar-värde


Fakta

Betyg

Nytta: 7 av 10

Nöje: 6 av 10

Design: 7 av 10

Teknik: 5 av 10

Känsla: 5 av 10

Prisvärde: 10 av 10

Helhetsintryck: 6 av 10


Fakta

Fakta

Operativsystem: Windows Phone 8

Bildskärm: 4 tum, 480×800 pixlar, ips-panel

Processor: Snappdragon S4, dual core 1 GHz

Minne: 512 MB

Lagring: 8 GB + plats för minneskort

Kamera: 5 MP, ej blixt

Typ: fyrbands-gsm, tvåbands-3g

Data: gprs/edge, umts, hspa 21 Mbit/s, wifi b/g/n

Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 3.0

Max taltid (3g): 9,6 tim

Max standbytid (3g): 360 tim

Sar-värde: 1,09 W/kg

Mått: 64 × 120 × 10 mm

Vikt: 124 g

Pris: från ca 1 100 kronor exklusive moms

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter