-->

Nokia Lumia blir stor på riktigt

Smartphone Nokia Lumia 1520 kliver in i phablet-segmentet med en skärm på 6 tum och full hd-upplösning. Den nya toppmodellen börjar säljas i Sverige den 16 januari och ska kosta runt 6 200 kronor.

Nokia Lumia blir stor på riktigt

Tack vare stödet för 1080p-skärmar i Widows Phone 8.1 kan Lumia nu laddas för en skarpare upplevelse. Skärmupplösningen påverkar också startskärmen, på Lumia 1520 får det plats en extra rad av ”tiles”, vilket gör det lättare att överblicka all information man behöver för att hålla sig uppdaterad. Där finns till exempel information om missade samtal och nya mejl direkt på standby-skärmen.

Däremot kvarstår begränsningen att startskärmen inte roterar med om telefonen hålls vågrätt. Tiles orienterar sig enbart vertikalt.

Nokia trycker på att den stora skärmen gör Lumia 1520 till ett bra redskap för produktivitet i arbetet. Microsoft Office-sviten, med program som Word, Excel och Powerpoint, är förinstallerad.

Ny kameraapp

Det ingår 7 GB molnlagring via Skydrive och Lumia 1520 har stöd för minneskort på upp till 64 GB om inte de 32 GB som finns inbyggt räcker till.

Den svarta varianten är gjord av återvunnet material. Här i ett rött skal med stöd.
Den svarta varianten är gjord av återvunnet material. Här i ett rött skal med stöd.

Förutom storleken är det kameran som ska utmärka Nokias nya toppmodell. Pureview-kameran presterar 20 megapixelbilder och hanteras via den nya mjukvaran Nokia Camera, som samlar många av de innovationer som legat i separat appar ett tag och som känns igen från den profilerade kameramobilen Lumia 1020. Där finns exempelvis innovationer inom zoom, beskärning och bilddisposition och att hög- och lågupplösta bildversioner tas vid samma tillfälle.

Lumia 1520 spelar in video i full hd och tack vare fyra interna mikrofoner håller ljudkvaliteten samma klass som bildkvaliteten.

Mäktigt ljud

Den avancerade ljudupptagningen demonstrerades under lanseringen i Abu Dabi, som streamades på nätet. En musiker spelade och gick samtidigt runt videofotografen, vilket skapade en påtaglig rums- och riktningsupplevelse i ljudet.

Vi får hoppas att leveransen av Nokias största mobil hittills – Lumia 925 och 1020 har skärmar på 4,5 tum – går bättre än utsändningen av presskonferensen. Den havererade innan allt var presenterat och klart.

Fakta

Nokia Lumia 1520

Operativsystem: Windows Phone 8.1, med de senaste uppdateringarna.

Skärm: 6 tum lcd med upplösningen 1980 x 1020. Clearblack-teknologi för bättre synlighet utomhus, hög ljusstyrka, touch anpassad för handskar eller naglar. Gorilla Glass version 2.

Batteri: 3400 mAh med integrerat stöd för trådlös laddning enligt Qi-standarden.

Processor: 2.2 GHz Snapdragon 800 med fyra kärnor.

Bakre kamera: 20 MP med Zeiss-optik och optisk bildstabilisering, dubbla led-blixtar. Video i 1080p vid 30 fps med optisk bildstabilisering.

Främre kamera: 1.2 MP, 720p-video optimerad för Skype.

Minne: 2 GB ram, 32 GB internt minne, 7 GB molnlagring via Skydrive stöd för micro sd-kort upp till 64 GB.

Övrigt: kostnadsfria Here Maps and Here Drive+ förinstallerade. Here Transit kan laddas ner utan kostnad. Nya apparna Nokia Camera och Storyteller och funktionen Beamer för skärmdelning via internet.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.