Nokia: Mjukvara är framtiden

5g Covid-19 accelererande digitaliseringen – och är det något som med det blivit än tydligare är att molnet, uppkoppling och data är samhällskritiskt.
– Vi rör oss mot ett digitalt samhälle i rasande temp, men hastigheten har ökat exponentiellt nu, säger Nishant Batra på Nokia.

Nokia: Mjukvara är framtiden

Det var under ett mediaevenemang som Nishant Batra, strategi- och teknikchef på Nokia pratade om den finska telekomjätten framtid – samt hur världen nu i snabb takt anammar 5g. Det rapporterar Fierce Wireless.

Faktum är att Batra sade att tittar man på de marknader där tekniken fått spektrumutrymme, som exempelvis USA, så går utbredningen snabbare än någon av de tidigare radiogenerationerna.

Ett bevis på detta är enligt Nokiachefen att bara i Nord- och Latinamerika så har 13 operatörer driftsatt 5g och över 150 000 basstationer har tekniken. I USA räknas det kommit till att 80 procent av befolkningen har 5g täckning mot slutet av året.

Men teknik och täckning är bara en del. Den stora revolutionen kommer med 5g kommer därefter.
– Jag tror starkt på att mot slutet av årtiondet så kommer molnet möjliggöra att det cyber-fysiska landskapet fogas samman. Det är också viktigt att först att inte bara vi som leverantörer, utan hela industrin kommer till insikten att framtiden är mjukvara, sade Nishant Batra.

As-a-business-modeller blir det nya normala

En sak Batra påpekade var att i dag är det operatörer som bygger 5g-nät. Men i takt med utvecklingen av ny mjukvara samt ”as-a-business-modeller” så kommer olika former av privata och lokala nätverk för industriapplikationer att bli verklighet.
– I takt med att 5g rör sig mot 6g så kommer uppdelade nätverk att bli den nya normen, inte ett undantag – och det är något vi är förberedda för, sade Batra.

Som en av de viktigaste delarna i detta är nätverksuppdelning, eller så kallad network slicing. Initialt kommer det handla om att erbjuda fasta paket, men inom kort kommer det här utvecklats till en ”as-a-service-modell”.

Men det tar inte slut där. Network slice-as-a-service kan spinna vindare och kompletteras andra affärsmodeller för att byggas ihop till en slags ”outcome-as-a-service” för att kunna komma åt hela marknadspotentialen.
– För utvecklare att ta tillvara kapaciteten i nätverken, då måste de tänka på network-as-a-service exponeringen för operatörer och sedan komplettera denna med webbskalning. Det är så jag tror att de här use case verkligen kommer ta fart, sade Nishant Batra.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.