Nokia och Ericsson satsar på gsm 450

Både Nokia och Ericsson meddelar att de utökar sina produktportföljer med gsm i 450-bandet. Därmed kan glest befolkade områden få tillgång till mobiltelfoni till lägre kostnader.

Gsm i 450-bandet blev aldrig någon succé och hittills har det varken byggts några nät eller mobiltelefoner. Men nu går både Nokia och Ericsson ut med beskedet att gsm 450 ska finnas med i de kommande produktportföljerna.

Nokia och Ericsson betonar att gsm 450 är ett kostnadseffektivt sätt att nå ut med mobiltelfoni till glest befolkade områden och särskilt intressant är områden som tidigare ansetts olönsamma för mobilnät eller som helt saknar fasta telenät.

– Vi tror att gsm kommer att vara den ledande teknologin för mobilmarknaden för en lång tid framöver. Gsm 450 är den logiska vägen att gå för att nå ut med tjänster på de nya marknaderna, säger Ulf Ewaldsson, Ericssons gsm-chef i en kommentar.

Gsm 450 kommer att kunna roama med andra gsm-nät och ha all den funktionalitet som nuvarande gsm-nät har. Med edge-teknik och gprs kan man också nå höga datahastigheter.

Ericsson tror att de första mobilerna för 450-bandet kommer under nästa år, beroende på efterfrågan.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.