Nokia och Google i nytt 5g-samarbete

5g  Nokia och Google Cloud fördjupar sitt samarbete. Syftet är enligt bolagen att hjälpa utvecklare att snabbare skapa 5g-applikationer för företag och konsumenter.

Nokia och Google i nytt 5g-samarbete

Nu kommer Nokias Network as Code-plattform med utvecklarportal att köras på Google Cloud. Nokias plattform samlar telekomnätverk, systemintegratörer och mjukvaruutvecklare till ett enhetligt ekosystem för att påskynda utvecklingen av programvaruapplikationer som kan utnyttja 5g- och 4g-nätverkskapacitet.

Plattformen är baserad på en intäktsdelningsmodell mellan utvecklare, operatörer och Nokia. Sedan lanseringen i september 2023 har Nokia tecknat samarbetsavtal med 13 nätverksoperatörer och ekosystempartners i Europa, Nordamerika och Sydamerika.

Enligt bolagen kommer samarbetet förbättra utvecklarnas användarupplevelse. Detta eftersom de får tillgång till den generativa ai-funktionalitet som finns i Google Cloud:s plattform, däribland Vertex AI och Gemini 1.5 Pro.

Samtidigt får Google Cloud-användare tillgång till Nokias plattform, vilket ska ge utvecklarna ännu bättre tekniska verktyg för att snabbare ta fram 5g-applikationer.

Arbetet kommer att vara usecase-drivet, och inledningsvis handla om att möjligheterna med 5g i vården. förbättra

– Genom detta viktiga samarbete med Nokia gör vi det möjligt för vår globala utvecklargemenskap att utnyttja de möjligheter som 5g erbjuder. Vårt utvecklarcommunity är en stark innovationsdrivande globalt, och vi tror att telekomområdet erbjuder betydande värdeskapande möjligheter genom nya applikationer, säger Ankur Jain som är ansvarig för telekom på Google Cloud.

Även Nokia är positiva till samarbetet.

– Vi är glada över att utöka vårt samarbete med Google Cloud, vilket gör att tusentals Google Cloud-utvecklare kan utnyttja våra nätverksmöjligheter så att de kan skapa värde för sina kunder snabbare, säger Raghav Sahgal, VD för moln- och nätverkstjänster på Nokia

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.