Nokia landar femårigt kontrakt – ska leverera rymdbaserad mobiluppkoppling

Mobilnät Nytt samarbete med AST Spacemobile ska göra att vanliga 4g- och 5g-mobiler kan kopplas upp via satellit.

Nokia landar femårigt kontrakt – ska leverera rymdbaserad mobiluppkoppling

En stor del av jordens yta täcks inte av vanliga, markbaserade mobilnät. Det är något som Texas-baserade företaget AST Spacemobile vill råda bot på genom att låta vanliga 4g- och 5g-mobiler koppla upp sig direkt mot satelliter.

Nu har Nokia ingått ett femårigt avtal som innebär att man ska leverera radioteknik till AST Spacemobiles rymdbaserade kommunikationstjänst, vilket Fierce Wireless rapporterar om. AST Spacemobile samarbetar sedan tidigare med flera mobiloperatörer, däribland Vodafone, Orange och Rakuten för att i framtiden kunna leverera uppkoppling från satelliter som befinner sig i en låg omloppsbana runt jorden (LEO, low earth orbit).

Testsatelliten Bluewalker 3 är planerad att skjutas upp från Cape Canaveral i mitten av september. Därefter kommer man att inleda en testperiod på sex kontinenter.

AST Spacemobiles satellittjänst kommer att kunna ansluta direkt till vanliga mobiltelefoner och andra enheter som har stöd för 2g, 3g, 4g eller 5g och användaren ska inte behöva teckna att abonnemang hos AST Spacemobile utan ansluta via sin befintliga mobiloperatör. Totalt räknar företaget med att skjuta upp 100 satelliter.

Har samarbetat under två års tid

Nokia har redan samarbetat med AST Spacemobile under två års tid och kommer att tillhandahålla utrustning från sin produktserie Airscale med basstationer liksom tjänster och produkter för att administrera nätverket.

– Uppkoppling måste betraktas som en grundläggande service precis som vatten och elektricitet. Alla borde ha tillgång till universella bredbandstjänster för att säkerställa att ingen halkar efter, säger Tommi Uitto, som är chef på Nokias avdelning för mobila nätverk i ett pressmeddelande.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.