Nokia sätter nytt hastighetsrekord för optisk dataöverföring

nätverk 800 Gbps över ett avstånd på 787 mil – den hastigheten lyckades Nokia Bell Labs uppnå i sitt labb i Frankrike.

Nokia sätter nytt hastighetsrekord för optisk dataöverföring

Transatlantiska kablar sträcker sig ofta över långa avstånd, vilket ställer höga krav på den tekniska utrustning som används vid överföringen av data. Nu berättar Nokia Bell Labs att man uppnått två nya världsrekord när det gäller optisk dataöverföring över långa avstånd.

Rekord nummer ett gäller hastigheten vid optisk dataöverföring över transoceaniska avstånd – i detta fall 7865 kilometer, vilket motsvarar avståndet mellan Seattle och Tokyo. Här lyckades Nokia-forskarna leverera en överföringshastighet på 800 Gbps i testlabbet utanför Paris.

Det andra rekordet var en gemensam ansträngning av Nokia Bell Labs och dotterbolaget Alcatel Submarine Networks. Här uppnådde man hastigheten 41 Tbps på ett avstånd över 291 kilometer vid överföring i c-bandet. Det här är en lösning som oftast används för att ansluta öar och offshore-plattformar till fastlandet.

Nyckeln bakom de båda rekorden var högre baudhastigheter, där den laser som används vid den optiska överföringen arbetar i en högre hastighet. Detta innebär att man inte behöver genomföra nya kabeldragningar för att dra nytta av de högre överföringshastigheterna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.