Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nokia ska bygga mobilnät – på månen

Mobilnät På jorden är det fullt race mot 5g, men Nokia har höjt blicken från vår planet. Detta då det finska företaget nu ska bygga mobilnät på månen.

Nokia ska bygga mobilnät – på månen

När science fiction-skräckfilmen ”Ailen” lanserades 1979 så användes sloganen ”I rymden kan ingen höra dig skrika”. Men snart kommer det inte stämma längre. Detta då Nokia nu ska bygga ett mobilnät på månen.
Företaget har utsetts av Nasa som kommunikationspartner i Artemisprogramet, ett projekt vars mål är att etablera en varaktig mänsklig närvaro på jordens satellit.

Nokia Bell Labs håller för detta på att utveckla ett ”ultrakompakt, lågenergi, rymdtåligt, end-to-end LTE system som ska sättas på månytan 2022. Nätverket kommer att sättas på månlandern som Intuitve Machines bygger för Nasa och när den sedan sätts ner på sin utsatta plats kommer den vara självkonfiguerarande och etablera LTE-nät på månen.

Med nät på månen kommer man kunna lösa många uppgifter lättare. Allt från att fjärrstyra månlandare till att etablera video- och ljud kommunikationer, telemetri och biometriska datautbyten med mera.
Som ovan nämnt kommer det i första hand handla om ett 4g/LTE-nät eftersom tekniken är robust, lätt att etablera och att skala upp.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter