Nokia tar multimedia i mobilen till ny nivå

En ny serie produkter från Nokia ska ta multimedia i mobilen till en ny nivå. Med Nseries kommer optik från Carl Zeiss, större minnen, video med vhs-upplösning, 3g och wlan.
Först ut blir den avancerade kameramobilen Nokia N90, som ska vara i handeln senast i juni.

Nokia tar multimedia 
i mobilen till ny nivå

– Det här nya steget inom digital konvergens sammanför mobila enheter, internetinnehåll, digital- och videokameror, musik, e-post och mycket mer. Nokia Nseries-terminaler har samma utseende som mobiltelefoner, men är i själva verket bärbara datorer med ett stort utbud av multimediatjänster, säger Tomas Chatzopoulos, business manager imaging Nordic på Nokia Multimedia.

Nokia har länge predikat den mobila multimediautvecklingens lov, men nu verkar den praktiska nyttan och användbarheten vara på väg mot en ny nivå. Kraven från kunderna driver på.

– Kameratelefonerna utvecklas mot att möta alla de behov som de mer krävande fotograferna har, vilket Nokia N90 tydligt visar, säger Tomas Chatzopoulos och tillägger att Nokia förutspår att marknaden för kameratelefoner under året kommer att bli mer än fyra gånger så stor som marknaden för digitalkameror.

Bild, musik och 3g

Det här är de tre första produkterna i Nokias Nseries, som bygger på plattformen Series 60:

• N90 är den första kameratelefonen som har utrustats med optik från Carl Zeiss. Den har bland annat en 2-megapixel kamera och videoupptagning med vhs-upplösning och en innovativ twist-and-shoot-design, som gör den enkel att använda. Nokia N90 väntas bli tillgänglig under andra kvartalet 2005.

• N91 är optimerad för musik. Användare kan spara upp till 3000 låtar på den interna hårddisken på 4 gigabyte. Anslutning och uppkoppling via 3g, wlan, Bluetooth och usb 2.0 gör det enkelt för användare att hantera och njuta av favoritmusiken. Nokia N91 väntas bli tillgänglig i slutet av 2005.

• N70 uppges vara världens minsta 3g-telefon med 2-megapixel kamera. Terminalen kombinerar elegant design med enkel och smidig mobilfotografering. Nokia N70 erbjuder bland annat push e-post, html-webbläsare, musikspelare och fm-radio och väntas bli tillgänglig under tredje kvartalet 2005.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.