Nokia-teknik ger tio gånger snabbare trådlöst internet

nätverk 5g-uppkoppling över mmWave kan bli intressant alternativ till fiberkabel.

Nokia-teknik ger tio gånger snabbare trådlöst internet

Ingenjörerna på Nokia har tagit fram en innovativ lösning, 360 High Gain, som möjliggör snabb 5g-uppkoppling över mmWave även i tätbebyggda områden. Genom att kombinera hög signalförstärkning med 360 graders upptagning utlovar man en kapacitet som är mellan fem och tio gånger högre än tidigare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Bredbandsanslutning via fwa, fixed wireless access, har vuxit fram som ett intressant alternativ till fast internetuppkoppling, och antalet anslutna kunder globalt sett väntas tredubblas de kommande fyra åren.

Behöver fri sikt

Den variant av 5g som kallas mmWave erbjuder stor bandbredd men begränsas vanligtvis av att signalen behöver fri sikt för att leverera riktigt höga prestanda. Enligt Nokia arbetar de flesta av dagens 5g fixed wireless access-anslutningar i frekvensbanden under 2 Ghz eller mellan 2 och 6 Ghz.

Nokias teknik bygger på att utrustningen fångar upp och kombinerar både direkta och indirekta signaler och att systemet anpassar sig dynamiskt genom avancerad realtidsanalys.

Tekniken testas just nu i flera olika storstäder och Nokia räknar med att börja leverera en färdig produkt under 2023.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.