Nokia väljer metall framför glada färger

De glada färgerna är borta när Nokias nästa toppmodell Lumia 925 gör premiär. Istället är det metallkanter och neutrala toner som gäller tillsammans med roliga bildeffekter och vässad kamerateknik.

Nokia väljer metall framför glada färger

Nokia hade i dag samlat världspressen i London för att visa upp kommande toppmodellen Lumia 925 som börjar säljas på utvalda marknader redan i juni. Tyvärr kommer vi i Sverige att få vänta betydligt längre, ända tills det fjärde kvartalet, innan telefonen hamnar på våra butikshyllor. När modellen väl är här kommer den att kosta knappt 4 200 kronor plus moms.

För de pengarna får man en telefon som tvärt emot trenden inte blir större än föregångaren Lumia 920. Skärmen fortsätter att vara 4,5 tum stor och levererar precis som nu upplösningen 1280 x 768 pixlar. Ljusstyrkan som var imponerande redan tidigare ska i 925 dock vara ytterligare förbättrad.

Mindre färg än tidigare

Det som annars blir uppenbart direkt är att Nokia delvis växlat in på ett nytt designspår. Nokia Lumia 925 kommer inte i en massa glada färger utan istället är det svart, grått och vitt som gäller. Runt kanten av telefonen löper en metallsarg som förutom att försöka ge lite mer flärd åt anrättningen också fungerar som antenn.

Jämfört med Lumia 920 blir nykomlingen omkring två millimeter tunnare om man inte räknar med den nya kameran som sticker ut en aning på baksidan. En av orsakerna till att Nokia kunnat banta tjockleken är att de tagit bort det inbyggda stödet för trådlös laddning. Den som vill slippa sladdar vid laddning får istället sätta på ett extra skal.

Fotografering med valmöjligheter

Det stora huvudnumret är annars kameran som så ofta förr hos Nokia. Såväl hårdvara som mjukvara ska ha vässats och till det kommer en helt nytt bildläge som heter smart camera. Det tar tio stycken fem-megapixelbilder i snabb följd vilka sedan kan kombineras i en separat app med samma namn för att åstadkomma den perfekta bilden. Till exempel kan man välja ut det bästa ansiktsuttrycket på personer i en gruppbild, plocka bort en person eller ett objekt som rör sig förbi huvudmotivet eller skapa effekter som ger fart åt motiv i rörelse.

Tyvärr verkar det bara bli 16 gigabyte lagringsminne i Lumia 925 så risken är att det fort blir fullt av alla bilder eftersom det inte sagts något om plats för extra minneskort.

Väljer man bort smart camera levererar Lumia 925 istället bilder med upplösningen åtta megapixel. Smart camera kommer för övrigt även till de nuvarande Lumia-modellerna med Windows Phone 8 genom en uppdatering av systemprogrammet senare i sommar.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter