Nokia visar 100 Gbit/s-teknik i USA

Nätverk En prototyp-lösning och ett bevis på att tekniken fungerar. Nu har Nokia visat upp bredbandsteknik med hastigheter på 100 Gbit/s. 

Nokia visar 100 Gbit/s-teknik i USA

Finska Nokia visade på Fiber Connect 2022 i Nashville, Tennessee, upp sin senaste prototyp-lina för vad som är möjligt med bredband. Via 100G PON-teknik kunde man komma upp i hastigheter på 100 Gbit/s i nedladdning – detta under ”riktiga förhållanden”.

Teknikföretaget säger att dagens lösningar med optisk teknik toppar vid ungefär 25 Gbit/s – och för att komma högre än så krävs det nya infallsvinklar. Med sin prototyplösning har Nokia Bell Lars använd digital signalprocess-teknik, 50- och 100 PON, och med demonstrationen har de visat att flexibiliteten kan ge mer effektivt utnyttjande av tillgänglig kapacitet.

– Fiber är den ultimata bredbandsinfrastrukturen. Den har snudd på obegränsad kapacitet genom att man ändrar elektroniken på någondera ände. I Dag kan fiber redan leverera 10- och 25 Gbit/s. 50 Gbit/s kommer att bli tillgängligt mot slutet av årtiondet. Med detta demo visar vi att 100 Gbit/s redan är inom räckhåll. Allt genom att använda det fibernät som byggs idag, säger Stefaan Vanhasteel, teknikchef på Nokias nätdel, i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.