Nokia visar 100 Gbit/s-teknik i USA

Nätverk En prototyp-lösning och ett bevis på att tekniken fungerar. Nu har Nokia visat upp bredbandsteknik med hastigheter på 100 Gbit/s. 

Nokia visar 100 Gbit/s-teknik i USA

Finska Nokia visade på Fiber Connect 2022 i Nashville, Tennessee, upp sin senaste prototyp-lina för vad som är möjligt med bredband. Via 100G PON-teknik kunde man komma upp i hastigheter på 100 Gbit/s i nedladdning – detta under ”riktiga förhållanden”.

Teknikföretaget säger att dagens lösningar med optisk teknik toppar vid ungefär 25 Gbit/s – och för att komma högre än så krävs det nya infallsvinklar. Med sin prototyplösning har Nokia Bell Lars använd digital signalprocess-teknik, 50- och 100 PON, och med demonstrationen har de visat att flexibiliteten kan ge mer effektivt utnyttjande av tillgänglig kapacitet.

– Fiber är den ultimata bredbandsinfrastrukturen. Den har snudd på obegränsad kapacitet genom att man ändrar elektroniken på någondera ände. I Dag kan fiber redan leverera 10- och 25 Gbit/s. 50 Gbit/s kommer att bli tillgängligt mot slutet av årtiondet. Med detta demo visar vi att 100 Gbit/s redan är inom räckhåll. Allt genom att använda det fibernät som byggs idag, säger Stefaan Vanhasteel, teknikchef på Nokias nätdel, i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.