Nokia och Vodafone i mål med open ran-test

5g Efter ett tre månader långt testprojekt i Vodafones 5g-nät i Italien är man redo att gå vidare i andra länder.

Nokia och Vodafone i mål med open ran-test
Foto: Nokia

Nokia och Vodafone är nöjda med utfallet av ett tre månader långt open ran-testprojekt i Vodafones 5g standalone-nätverk i Italien. Operatören har som målsättning att 30 procent av mobilmasterna ska använda sig av open ran-teknik inom sex år. Man har planer på att driftsätta 2500 basstationer i Storbritannien som baseras på open ran fram till 2027.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I det italienska testprojektet användes Nokias Airscale-radioenheter, servrar från Dell och Red Hat Open Shift, en applikationsplattform som är baserad på Kubernetes. Enligt Nokia är målsättningen att operatörerna ska kunna upprätthålla samma höga prestanda som tidigare, samtidigt som skalbarheten och flexibiliteten förbättras så att man snabbare ska kunna rulla ut nya 5g-tjänster.

– Nokias samarbetsinriktade Anyran-ansats innebär att operatörer kan implementera open ran med den serverhårdvara och CaaS-tjänst som de önskar. Tillsammans med våra ekosystempartners är vi engagerade i att erbjuda våra kunder fler valmöjligheter och högre prestanda i open ran-lösningar än vad de kommer att se från andra ran-leverantörer, säger Mark Atkinson, ran-chef på Nokia, i ett uttalande.

Förutom de open ran-installationer som redan finns på plats i Storbritannien planerar nu Vodafone att gå vidare i Rumänien och andra länder, men man vill ännu inte avslöja exakt vilka platser det rör sig om.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.