Nokias mobiler nu i Microsofts ägo

Bransch Microsofts köp av Nokias mobildivision är klart och godkänt. Nu florerar rykten om att Microsoft planerar byta namn på hela divisionen till Microsoft Mobile.

Nokias mobiler nu i Microsofts ägo

I fredags meddelade Microsoft att köpet av Nokias mobiltelefondivision är slutfört.

Affären har tagit något längre tid än beräknat då bland annat de indiska skattemyndigheterna hindrat slutförandet. Det får som konsekvens att en av Nokias fabrik i Chennai, Indien inte ingår i köpet men att fabriken hädanefter kommer att tillverka mobiler för Microsoft. Även en tillverkande fabrik i Sydkorea lämnas utanför affären.

Nu påbörjar arbetet med att sammanföra de två jättarna till ett team:

– Idag välkomnar vi Nokia Devices and Services till vår familj. Kompetensen och tillgångarna inom mobilteknik som de tar med sig kommer att påskynda vår transformation. Tillsammans med våra partners förblir vi fokuserade på att snabbare leverera innovation och göra molnet tillgängligt för alla, på alla enheter, säger Satya Nadella, vd på Micrsosoft.

RIP Nokia

Knappt har dock bläcket på kontraktet hunnit torka innan rykten om namnbyte började florera. Flera medier, bland annat Tech Times och nyhetsbrevet Rethink Wireless, har under helgen rapporterat om ett påstått läckt dokument där Microsoft planerar att byta namn på Nokias enheter. Det nya namnet skulle vara Microsoft Mobile. Det finns dock inga bekräftade uppgifter från vare sig Microsoft eller Nokia om brevets äkthet.

Vill man läsa brevet finns det bland annat utlagt på Nokia Power User.

Ny ledning

Desto tydligare är det med ledningen. Stephen Elop, tidigare vd för Nokia, kommer att fungera som executive vice president för Microsoft Device Group. Det blir han som kommer att leda verksamheten som nu innefattar bland annat Lumias smartphones och surfplattor, Nokias övriga mobiltelefoner, Xbox hårdvara och Surface-plattorna.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.