Nokias nya nfc-mobil säkrar betalningen

Med Nokias nya mobil 6216 Classic ska användaren kunna betala säkert via operatörers nfc-tjänster på sim-kortet. Och få tillgång till information och tjänster från nfc-smartposters genom att peka med mobilen.

Nokias nya nfc-mobil
säkrar betalningen

Nfc, near field communication, är en teknik som ska göra det möjligt för användare att dela med sig av information och innehåll på ett nytt sätt. Med ett knapptryck på mobilen ska användare kunna dela med sig av bilder, länkar, ljudfiler och adresser genom att hålla två kompatibla nfc-telefoner intill varandra.

Men tekniken ska framförallt innebära att användarens kreditkortinformation kan sparas säkert på sim-kortet och man betalar genom att föra telefonen framför en betalningsterminal. Mobilen ska kunna användas för att betala till exempel biljetter och många andra av de betalningar där man idag använder kort eller kontanter.

Kräver tjänster

För att kunna använda betaltekniken i Nokia 6216 krävs nfc sim-kort, betalningsaplikation och säkerhetslösning. Nfc är beroende av tillgängligheten av tjänster. På GSM Association tror man att lanseringen av Nokia 6216 classic kommer att leda till att användningen av nfc-teknologin kommer att snabbas på och leda till att operatörer börjar lansera nfc-tjänster.

Utöver nfc kommer Nokia 6216 classic med kamera, FM-radio, mp3-spelare, 3g och expanderbart minne upp till 8GB via micro sd-kort. Mobilen väntas vara leveransklar tredje kvartalet till ett av cirka 1 700 kronor plus moms.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.