Nordens snabbaste 5g-nät finns i Sverige

Mobilnät Enligt Ookla finns Nordens snabbaste 5g-nät i Sverige, men Danmark har högre täckningsgrad.

Nordens snabbaste 5g-nät finns i Sverige

Stockholm har den snabbaste 5g-uppkopplingen jämfört med övriga nordiska huvudstäder, men Oslo har en högre täckningsgrad. Detta och mycket annat framkommer i en undersökning från företaget Ookla, som ligger bakom verktyget Speedtest.

Ookla konstaterar att de nordiska länderna ligger bra till när det gäller genomsnittliga nedladdningshastigheter i mobila nätverk. Enligt företagets mätningar placerade sig Norge i topp i hela världen i juni 2022 med en genomsnittlig hastighet på 129,96 Mbps.

Men nu har man alltså valt att titta närmare på 5g-näten i de nordiska länderna, som har en uttalad strategi att använda sig av 5g-utbyggnaden som ett verktyg för att driva digitaliseringen av samhället framåt.

Sverige har snabbast 5g-nät

Under det andra kvartalet 2022 hade Sverige den högsta genomsnittliga nedladdningshastigheten jämfört med övriga Norden. Däremot hade Danmark, Norge och Finland betydligt högre täckningsgrad än Sverige. Telia har tidigare utlovat att 99 procent av Sveriges befolkning på sikt ska kunna koppla upp sig via 5g, men än är vi alltså inte där. En del av förklaringen är så klart att Danmark är ett mindre och mer tättbefolkat land än Sverige.

De svenska operatörerna Telenor, Tre och Tele2 presterade högst nedladdningshastigheter under årets andra kvartal och den svenska huvudstaden bjöd på de högsta nedladdningshastigheterna. Både Tre och Telenor presterade nedladdningshastigheter på över 600 Mbps. Ookla konstaterar att Stockholm huserar ett flertal tech- och startupföretag, vilket innebär att nya tekniklösningar ofta testkörs i den svenska huvudstaden.

ookla 5g

Antalet 5g-användare ökar snabbt i Sverige – under 2021 kopplade en miljon abonnemang upp sig via 5g, vilket är fyra gånger fler än under 2020. Det är dock endast åtta procent av alla mobilabonnemang som finns i Sverige.

Finland tidigt ute med 5g

Ookla konstaterar att av de 14 operatörer som är verksamma i de nordiska länderna så lanserade de allra flesta kommersiella 5g-nätverk under 2020. Elisa Finland och Telia Finland sjösatte dock sina 5g-tjänster redan under 2019.

Den danska operatören Yousee, som ingår i TDC-gruppen, kan visa upp allra högst tillgänglighet för 5g-uppkoppling i Norden, med 61,3 procents tillgänglighet i Danmark.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.