Nordisk Mobiltelefon vann sista ronden

Nu står det helt klart att svenska Nordisk Mobiltelefon får behålla sin licens för skogs-3g. Regeringsrätten har upphävt kammarrättens dom och utmanaren Green Network får se sig slagen i sista ronden.

I veckan har regeringsrätten meddelat dom i tvisten mellan Nordisk Mobiltelefon och ryska Green Network (se länkade artiklar). Beslutet innebär att Nordisk Mobiltelefon får behålla sin licens för det digitala 450-bandet och bygga ut sitt nät för så kallad skogs-3g.

Arnfinn Röste, grundare och vd för Nordisk Mobiltelefon, hävdar att han inte var ett dugg orolig för att de skulle förlora licensen. En förlust som enligt företagets inlaga till regeringsrätten hade lett till konkurs.

– Jag var inte orolig en sekund. Beslutet var helt väntat, ryssarna var helt fel ute, säger Arnfinn Röste, som i övrigt inte vill kommentera ärendet.

Nöjd telestyrelse

Även Post- och telestyrelsen är nöjda med regeringsrättens dom, vilken innebär att myndigheten inte behöver göra om hela upphandlingsprocessen. Det hade med stor sannolikhet lett till att utbyggnaden av glesbygdens mobilnät försenats betydligt.

– Vi är nöjda med regeringsrättens beslut efter som det betyder att vårt beslut var riktigt, säger Katarina Kämpe, ställföreträdande generaldirektör på PTS. Det har funnits en risk för förseningar i utbyggnaden, men nu utgår vi från att de kan färdigställa det som utlovats i tid.

Tanken är att nätet ska vara utbyggt till dess att Teliasoneras nmt-licens upphör i december 2007. Katarina Kämpe vill dock inte spekulera i vad som blir följden om Nordisk Mobiltelefon inte uppfyller täckningskraven i tid.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.