– Ipnett presenterade en tjänst baserad på öppna standarder som mötte våra stränga krav på säkerhet och flexibilitet. Vi är imponerade av Ipnetts robusta och konkurrenskraftiga lösning och vi ser fram emot att erbjuda den till alla våra medlemmar. Sedan är det upp till varje land att besluta hur det ska använda tjänsten, säger Jørgen Quist, chief networking operating officer på Nordunet.
Enkel att använda
I praktiken innebär det att universiteten snabbt kan starta egna nätverk för olika projekt där de kan dela och lagra information medan projektet pågår. När ett projekt avslutas kan universiteten enkelt säga upp tjänsten. Virtuella maskiner, lagring, backup och arkivering hanteras lokalt i varje land vilket säkrar att universiteten följer nationella riktlinjer för integritet och datalagring.
Lösningen kommer att integreras med universitetens inloggningar och tillgång till övriga system vilket underlättar ytterligare för användarna.
Molnlösningen bygger på mjukvara från Openstack och nätverksutrustning från Juniper Contrail, som är baserad på sdn-teknik. Den bygger på icke-proprietära system och inkluderar även teknik från EMC, IBM, Redhat, Supermicro och det öppna ekosystemet Openstack Community.
Fakta
Lagrar för halv miljard
Ramavtalet mellan Ipnett och Nordunet gäller samtliga universitet och högskolor i de nordiska länderna och deras användare av it-resurser (studenter, personal och forskare):• cirka 160 universitet och högskolor• cirka 1,2 miljoner studenter, varav 357 000 i Sverige• cirka 150 000 anställda.Avtalet löper över 5 år.De nordiska universiteten köper i dag in serverutrymme och lagring för cirka 560 miljoner kronor per år.
publicerad 18 augusti 2014