Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nordiskt samarbete ska ge hållbar upphandling av telefoner

Hållbarhet Nu har fyra storstadsregioner i Norden gått ihop för att gemensamt få harmoniserade villkor som ska leda till hållbarhet i hela mobilleverantörsledet.

Nordiskt samarbete ska ge hållbar upphandling av telefoner

Ett gränslöst samarbete. Så skulle man kunna beskriva det nya Procura+ projektet där Malmö, Oslo, Helsingfors och Köpenhamn tillsammans ska driva på för ökad hållbarhet hos sina leverantörer. Och då när det kommer till hur upphandlingen av smartphones ser ut.

I ett gemensamt uttalande skriver de att visionen är att fram till 2025 ha tagit fram harmoniserade villkor för sin mobilupphandling. Detta för att försäkra sig om att hela leverantörskedjan är hållbar med goda arbetsvillkor, men även att återvinning och återbruk finns med.
– Som offentliga inköpare har vi både ett ansvar och en möjlighet att ta hänsyn till sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter i våra upphandlingar, kommenterar Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Malmö stad, projektet för sajten Upphandling24.

Ger kraft att påverka

Projektet är stort. Årligen köper de fyra storstadsregionerna in 30 000 – 35 000 mobiler vilket gör att det kommer kunna påverka återförsäljare och leverantörer. Och utöver att man vill försäkra sig om miljömässig hållbarhet och goda villkor – är en punkt att man vill att leverantörerna ska utveckla processer för att återvinna/återanvända alla mobilerna.

Till Upphandling24 säger Malms stads hållbarhetsansvariga för it-produkter, Josefin Levander, att man nu får riktiga muskler. Istället för att vara en kommun – bygger man nu upp en stark grupp med större möjligheter att påverka.

Läs mer om Procura+ projketet här

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter