Nordnav får riskkapital

Innovationskapital, 3i Group plc och Siemens Acceleration investerar i Nordaav, ett svenskt företag som utvecklar satellitnavigeringssystem. Det handlar om mjukvarubaserad gps-teknik för mobiltelefoner och bilar. Nordnav grundades 2002 av två forskare från Luleå och Stanford Universiteten. Företagets teknik lär innebära ett paradigmskifte när den traditionella hårdvaran i mottagaren bestående av en uppsättning integrerade kretsar byts ut mot mjukvara.

Sedan den första gps-satelliten (global positioning system) sattes i omloppsbana för över 20 år sedan har tekniken kontinuerligt utvecklats för att minska gps-mottagarnas storlek. I dag är utrustningen så liten att den får plats i mobiltelefoner. Positioneringstjänster har funnits de senaste åren, men införandet av den nya tekniken har gått långsamt på grund av hög kostnad, integreringssvårigheter och dålig prestanda.

Hur mycket riskkapital som Nordnav får uppges inte.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.