Norges 5g-auktion i mål – staten drar in 3,9 miljarder kronor

5g Samtliga frekvenser såldes inom loppet av några dagar till fyra operatörer.

Norges 5g-auktion i mål – staten drar in 3,9 miljarder kronor

Norska staten håvar in 3,9 miljarder kronor när auktionen för 5g-banden nu avslutats. Fyra operatörer delar på frekvenserna: Telenor, Telia, Altibox och Ice.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Norges motsvarighet till Post- och Telestyrelsen, Nkom, arrangerade auktionen som omfattade 2,6 och 3,6 GHz-banden och som avslutades inom endast några dagar.

Nappade på erbjudande om rabatt

Tre av de fyra vinnande operatörerna, Telenor, Telia och Altibox, nappade på ett rabatterbjudande, där man i gengäld ska förse norsk glesbygd med bredbandsuppkoppling med överföringshastigheten 100 megabit per sekund eller högre.

Telenor var den operatör som lade det högsta budet på 1,42 miljarder norska kronor, motsvarande 1,44 miljarder svenska kronor. Telia kommer att betala 924 miljoner för sina 5g-frekvenser efter det att bredbandsrabatten dragits.

Altibox och Ice fokuserar främst på frekvenser i 3,6 GHz-bandet, och kommer att betala 735 respektiver 562 miljoner kronor för sina frekvenser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.