Norsk operatör satsar på svensk vowlan

Den norska voip-operatören Briiz ska lansera ip-telefoni via mobilen till sina företagskunder. Vowlan-tjänsten med sömlös övergång av pågående samtal från gsm till wlan baseras på svenska Optimobiles teknik.

Briiz Business Solutions planerar en kommersiell lansering av ip-telefoni via mobilen och har valt att satsa på teknik från svenska Optimobile.

Det gäller företagets sip-baserade lösning för vowlan via mobilen, WBX Enabled Services och telefoniprogramvaran WBX Uniphone. Telekom idag har tidigare gjort ett test av tekniken som ska göra det möjligt att helt sömlöst växla mellan ip-telefoni inomhus och det vanliga gsm-nätet utomhus. Inga samtal bröts, däremot hördes övergången ibland i form av ett rejält klickljud.

Briiz Business Solutions är en del av norska telekomföretaget Briiz Telecom som har fler än 40 000 kunder inom voip, fast och mobil telefoni.

Sedan tidigare har Optimobile avtal med den virtuella mobiloperatören Borderlight i Uppsala och spanska AWA som ska bygga ett kommersiellt vowlan-nät i licensfritt spektrum. Fullt utbyggt handlar det om 12 000 accesspunkter.

Fakta

Röst över wlan via mobilen

Vowlan står för voice over wlan. Enligt konsultbolaget McKinsey & Company sker 84 procent av mobilsamtalen från en plats som kan täckas av wlan-nät. Det innebär att telefonräkningen uppskattningsvis kan sänkas mellan 23 till 38 procent med vowlan i mobilen.

British Telecom har lanserat en tjänst för att låta mobilen växla mellan mobila och fasta nät via bluetooth. Fler aktörer är på gång.

År 2007 beräknas 80 procent av mobiltelefonerna som kommer ut på marknaden ha wlan, enligt analysföretaget Gartner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.