Norska frekvenser drog in 1,9 miljarder

3G Telia betalar närmare 690 miljoner kronor för mobilfrekvenser i Norge. Men okända Telco Data investerar ännu mer.
Tele2 blev utan nya frekvenser i förra veckans auktion och tappar kraftigt på börsen.

Det blev stor uppståndelse när det visade sig att Tele2 blir helt utan nya mobilfrekvenser i Norge. Den okända aktören Telco Data, som har samma ägare som svenska Net1 och norska Ice.net, tog Tele2s plats bredvid Telenor och Teliasonera.

Tele2 hade planerat att hålla en presskonferens idag, tisdag 10 december, men ställde in den med hänvisning till att de inte hade ytterligare kommentarer att ge. Tidigare formulerade sig Tele2 vd Mats Granryd så här:

– Vi är naturligtvis inte nöjda med resultatet av auktionen, men vi kommer att fortsätta bygga på vår starka position i Norge. Vårt eget nät täcker ungefär 75 procent av befolkningen och vi kommer fortsätta att erbjuda norska mobilkunder prisvärda och lättanvända tjänster.

Tele2s strategi är att arbeta vidare med de frekvenser i 900-bandet, som de bara kan nyttja fram till slutet av 2014, och 2100-bandet som de idag förfogar över. Dessutom ska de pröva andra vägar att komma över frekvenser i 1800-banden.

Analytikerns alternativ

I intervjuer med nyhetsbrevet Telekomnyheterna beskriver den danska telekomanalytikern John Strand det inträffade som en katastrof för Tele2. Han skissar på tre olika scenarier för den norska mobilmarknaden:

  1. Telia köper Ice.net och frekvenserna. Konsekvensen blir att Tele2 inte kommer över de viktiga frekvenser som de behöver för att serva sina en miljon kunder, vilket i sin tur kan få Tele2 att lämna Norge alternativt möjligen bli mvno hos någon av konkurrenterna.
  2. Tele2 köper Ice.net och frekvenserna och kan investera vidare i ett 4g-nät för att värna sina investeringar i Norge.
  3. Ice.net och Tele2 går ihop och skapar ett gemensamt nät, där Ice.net bidrar med frekvenserna och Tele2 med infrastruktur, kunder och trafik.

Enligt Telekomnyheterna gör även banken JP Morgan analysen att Telco Data, med systerbolaget Ice.net, är ute efter att sälja vidare frekvenserna och tjäna en rejäl hacka, alternativt gå in i ett strategiskt samarbete med Tele2.

Innan beskedet om Tele2s misslyckande i den norska frekvensauktionen stod bolagets aktie i 79 kronor på börsen. Den sjunker stadigt sedan dess och är i skrivande stund värd 72.70 kronor (länk till aktieinformation).

Fakta

Resultatet av norska auktionen

Den norska telemyndigheten Post- og teletilsynet har offentligtgjort hur mycket operatörerna får betala och vilka frekvenser de kommer över. Licenserna gäller i 20 år från och med den 1 januari 2014.

• Teliasonera betalar sammanlagt cirka 690 miljoner kronor för följande frekvenser:

2 x 10 MHz i 800 MHz-bandet

2 x 5 MHz i 900 MHz-bandet

2 x 10 MHz i 1800 MHz-bandet

• Telco Data betalar sammanlagt cirka 775,5 miljoner kronor för följande frekvenser:

2 x 10 MHz i 800 MHz-bandet

2 x 5,1 MHz i 900 MHz-bandet

2 x 20 MHz i 1800 MHz-bandet

•Telenor betalar sammanlagt cirka 499 miljoner kronor för följande frekvenser:

2 x 10 MHz i 800 MHz-bandet

2 x 5 MHz i 900 MHz-bandet

2 x 10 MHz i 1800 MHz-bandet

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.