Northstreams spådomar för 2017

Analytiker Inget 5G förrän 2020, långsam utveckling av röstigenkänning och stort genomslag för nvf. Det är tre av sakerna Northstream förutspår ska hända 2017.

Analysföretaget Northstream har gjort det till tradition att förutspå det kommande årets trender. Så även i år. Det här tror analytikerna på företaget kommer att hända under 2017.

5g blir inte tillgängligt för användarna förrän tidigast 2019. Lansering i stor skala dröjer ännu längre, åtminstone sex år. Fram till dess kommer operatörerna investera stort i lte-standarder.

 

Röstigenkänning slår igenom på bred front. Men bara i USA och Kina och inte i Europa. Detta på grund av språkbarriärer, brist på investeringar och den låga innovationstakten på de Europeiska marknaderna.

Nfv-hypen är över, 2017 tar det fart på allvar. Detta eftersom befintliga tjänster som volte (voice over lte) drar stor nytta av virtualiserade nätverkslösningar. Dessutom lär kommande tjänster, som exempelvis network slicing (teknik för att skikta trafiken i nätet respektive styra radiotrafiken till precis den plats där användaren befinner sig) vara beroende av tekniken.

 

Leverantörer av infrastruktur får ett stabilt 2017 jämfört med de senaste åren, då marginalerna varit små efter bland annat utrullningen av 4g. 2017 hannar i stället större delen av investeringarna i befintlig utrustning, vilket enligt Northstream ska ge en större vinstmarginal för aktörerna i branschen.

 

Många företags omsättning från iot-tjänster uppgår i dag till runt en procent av den totala omsättningen. Northstream tror att siffran 2017 blir ungefär densamma, men att några marknadsledande företag kan nå upp till tre procent.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.