Nu är nya täckningskartorna här

Bransch Nu har mobiloperatörerna presenterat sina nya täckningskartor. Målet är att kartorna, som har en gemensam utformning, ska vara lättare att förstå än de tidigare.

Det är operatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre som vid årsskiftet har släppt nya täckningskartor efter en överenskommelse med Konsumentverket och Post- och telestyrelsen, PTS.

De nya kartorna ska baseras på samma mätningsmetod, och tre olika nivåer har införts för att beskriva täckningen: Bastäckning, god täckning och mycket god täckning. Även färgkodning och informationstexter ska utformas gemensamt, med målet att kartorna ska bli mer lättförståeliga och enklare att jämföra mot varandra.

Bakgrunden till de nya kartorna är ett uppdrag från regeringen till PTS och Konsumentverket – att utreda hur information om

mobiltäckningen kan förbättras.

– Framför allt är det här bra för konsumenterna. Nu kan de jämföra operatörer och se vad de kan förvänta sig av olika abonnemang, säger Kamran Alemdar, pr- och informationschef på Tre.

Enligt honom är det bra med den gemensamma standarden, och något som i längden också gynnar operatörerna.

– Vi har stora förhoppningar att de nya kartorna ska bli till nytta för kunderna. Allt det som hjälper kunderna gynnar även operatörerna, säger Kamran Alemdar.

Under året ska Konsumentverket, tillsammans med PTS, kontrollera att överenskommelsen följs. Operatörerna har dessutom fått i uppdrag att utreda om de kan ge ännu mer detaljerad information om de förväntade hastigheterna i näten. Det arbetet ska vara klart 31 december i år.

Net1, som också omfattas av överenskommelsen, släppte sin nya täckningskarta i maj förra året, vilket Ti tidigare skrivit om.

– Vi delar PTS och Konsumentverkets uppfattning att det ska vara enkelt och tydligt för konsumenten att förstå och jämföra täckningskartor, sade Linus Jönsson, vd för Net1 i Sverige, i samband med att de släppte sin nya karta.

Fakta

Överenskommelsen i korthet

Beräkning av täckning: Operatörerna ska använda en gemensam metod för att beräkna täckning och tre olika nivåer för att beskriva täckningen har införts: Bastäckning, god täckning och mycket god täckning.

Hastigheter: Nu visas intervaller för vilken datahastighet konsumenten normalt kan förvänta sig i de respektive näten.

Färgsättning och informationstexter: Operatörerna utgår från samma färgsättning och färgkodning. Kartornas informationstexter kommer även att vara utformade på samma sätt. Operatörerna har dessutom strävat efter att utforma kartorna på ett sätt som ökar tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

Täckning för olika nät och olika mobiler: Som konsument går det nu, i anslutning till kartorna, att se täckning för olika nät och vilka frekvensband som stöds av olika mobiltelefoner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.