Nu får Polycoms videosystem rdp-stöd

Virtuella möten Skärm- och presentationsdelningen har varit den svaga punkten i integration mellan rumsvideosystem och Lync/Skype FB. Det ändras med version 5 av mjukvaran för Polycooms Real Presence Group-system som får stöd för rdp – Microsofts eget skärmdelningsprotokoll.

Nu får Polycoms videosystem rdp-stöd

Polycom är den av de traditionella videotillverkarna som var tidigast med att satsa hårt på integration med Microsofts kommunikationsplattform Lync, numera Skype for Business. Videosystemen i tillverkarens Group-serie som nu får uppdaterad mjukvara kan registreras direkt mot Skype-serven och man kan därmed slippa att använda en parallell infrastruktur för video-möten.

Hittills har det dock funnits en problematisk lucka i integrationen i form av presentationsstödet. Microsoft använder sitt eget rdp-protokoll för skärmdelning och bilden har varit tvungen att konverteras till en vanlig videoström för att kunna visas av videosystemen. Samtidigt har man då också tappat möjligheten att samarbete om innehållet på skärmen, något som Polycom nu löst genom att ge sina videosystem direktstöd för rdp utan konvertering.

Ta över kontrollen

Tack vare det kan man nu inte bara titta på presentationer utan också ta över kontrollen och samarbeta på i princip samma sätt som när man kör Skype FB i datorn. Någon möjlighet att dela den virtuella whiteboarden i Skype finns dock fortfarande inte.

För att samarbeta på skärmen behöver man plugga in en mus och ett tangentbord i videosystemet och Polycom har i den nya versionen av mjukvaran gjort hela gränssnittet klickanpassat. Den traditionella fjärrkontrollen kan man med andra ord strunta i om man vill.

Rdp-stödet gäller så här långt bara att man kan vara mottagare, det går alltså inte att koppla in en dator till Polycom-systemet för att dela det användaren har på skärmen. Sitter man i konferensrummet och vill hålla en presentation under ett Lync-möte får man istället dela innehållet direkt från datorn via sin Skype-klient.

Två kameror, en bildström

Andra nyheter i Real Presence Group-mjukvaran är stöd för Polycoms helt nya peksskärms-kontroll Real Presence Touch som är ytterligare ett sätt att styra systemen, vid sidan av mus/tangentbord och vanlig fjärrkontroll. Touch har en 10 tum stor pekskärm och är utvecklad speciellt för Group-systemen, den fungerar alltså inte med Polycom-system i HDX-serien.

Polycom introducerar också en funktion som ännu inte nått full produktionsstatus men ändå blir tillgänglig i något de kallar lab-läg, möjligheten att kombinera bilden från två kameror i en gemensam videoström. Som exempel kan man visa publiken och talaren i en kombinerad bild, antingen sida vid sida eller med ena bilden infälld som en miniatyr.

Den nya mjukvaran är tillgänglig för kunder med ett serviceavtal redan nu och är kompatibel med samtliga system i Real Presence Group-serien, det vill säga modellerna 300, 310, 500 och 700.

En viktig detalj att notera är att det ännu inte går att registrera Polycoms Group-system mot Office 365, det krävs en lokal installation av Skype FB eller Lync.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.