Nu får SJ-personal kroppskameror

Nyheter Teknik som ska ge säkrare och bekvämare resor. Så beskriver SJ sin nya satsning på kroppskameror. 
– Då tänker sig väl resenärer för, säger Peter Kraméus på SJ.

Nu får SJ-personal kroppskameror

I ett par års tid har SJ testat hur kroppskameror påverkar säkerheten och tryggheten ombord på tåg. Där såg man en positiv effekt, framförallt av att minska hot och våld, av kamerorna och nu har tågbolaget köpt in utrustning för att ny förse sin tågpersonal. Utrustningen blir permanent för tågvärdar på SJ:s regionaltåg.
– Jag tror absolut att det kommer att kunna förebygga vissa konflikter. Det blir också en trygghet när det blir lättare att anmäla en passagerare om något väl händer, säger Mimmi Lundkvist, skyddsombud på SJ, till Sekotidningen.

Enligt SJ:s kommunikationsstrateg Peter Kraméus så har företaget valt vilka sträckor som tågvärdarna ska få kroppskameror utifrån behovsanalyser. Där har man utgått från statistik över incidenter med hot och våld. Planerad utrullning för kamerorna är nu i mitten av oktober .
– Då tänker sig väl resenärer för en gång till innan de höjer rösten och börja uppträda på ett hotfullt sätt, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

SL fick tidigare i år böta för att de inte informerat korrekt kring hur de använde kameror och hur länge informationen sparades. SJ har inför sin kamera-lansering utgått från det rättsfallet och utformat skyltar därefter. Utöver det så har SJ inte själva tillgång till inspelat material utan om det händer något så är det polisen som får ta del av uppgifterna.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.