nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nu har första svenska 5g-samtalet ringts

Nu är Sveriges första 5g-nät startat på KTH i Stockholm. Ericssons Börje Ekholm, Telias Johan Dennelind och KTH:s Jan Gulliksen tryckte på startknappen i morse.

  • Artikel annons 1

I somras presenterade Ericsson, Telia och KTH att man gemensamt skapar en innovationsarena på KTH Campus, där akademin kan testa olika 5g-tillämpningar med stöd av industrin.

Nu sitter en 5g-basstation från Ericsson ett tak på KTH, och ger täckning på Campus. I morse, den 5 december, invigdes nätet med ett Skype-samtal till prins Daniel. 5g-kopplingen användes dock endast på ena sidan – vilken uppkoppling som Prins Daniel använde är oklart.

– Den utrustning som används här är kommersiellt tillgänglig att köpa idag, säger Börje Ekholm, vd på Ericsson.

– Vi var först och tidiga med 3g och 4g, och vi kommer att vara tidiga även med 5g men inte först i världen. Det är viktigt att vara tidig för att förstå kundernas krav, säger Johan Dennelind, vd på Telia.

Telekom idag fick en kort pratstund med Mats Lundbäck, CTO på Telia Sverige, i samband med invigningen.

– Det här är den första basstationen av några stycken som vi ska sätta upp här på KTH. Det här är också den första i vårt 5g-bygge där vi ska upp till uppemot 10 000 basstationer om några år när utbyggnaden är klar, säger han.

Vilka kan få tillgång till det här 5g-nätet?

– Man kan komma in via vårt 5g-partnerprogram, där Volvo och Einride med flera redan är inne. Sen så finns det projekt här på KTH, men det vi framför allt ser som stora motorn i det här är Digital demo Stockholm, som är ett samarbete där landsting, kommun, näringsliv med ett antal större företag och så akademin.

Era stora partners, Volvo CE och Einride, har de egna 5g-miljöer?

– Med de stora företagen bygger vi upp egna testmiljöer, men de är inte igång än. De kan ju inte komma hit till KTH varje gång de vill testa.

När kommer det till konsumenterna i Sverige?

– Det blir 2020. Det styrs av när det finns tillgängliga frekvenser, som både Johan Dennelind och Börje Ekholm nämnde på scenen flera gånger, säger Mats Lundbäck.

Börje Ekholm var tydlig i sitt inlednignsanförande och han efterlyste att regeringarna i Europa tar tag i frekvenstilldelandet.

– Nordamerika och Asien leder utvecklingen med USA och Kina. Sverige och Europa ligger efter vad gäller frekvens-tillgången för 5g. Därför kommer 5g-nätet för konsumenter senare hit än till andra länder, säger han.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.