Nu har ip gått om koppar

IP-telefoni Traditionell fast telefoni via kopparnätet är det allt färre svenskar som har och nu har ip-telefoni gått om i antalet användare.

Jämfört med år 2014 har antalet svenska ip-telefoniabonnemang ökat med sju procent medan abonnenterna i det gamla kopparnätet blir allt färre.

– Ip-baserade tekniker är nu vanligast både för telefoni- och bredbandstjänster, och användningen av tjänsterna fortsätter öka. Det är en positiv utveckling där stark efterfrågan och fortsatta investeringar går hand i hand, säger Catarina Wretman, tillförordnad generaldirektör för PTS.

En bidragande orsak till tappet för kopparbaserad telefoni är att Telia avvecklar eller redan avvecklat nätet på många ställen i landet eftersom skicket på nätet bedömts vara för dåligt och underhållskostnaderna för höga.

Men fast telefoni, oavsett form, är knappast den vanligaste formen av telefoni längre, mobilen har sedan länge ersatt den traditionella luren. Vi fortsätter också att ringa allt mer mobilt. Antalet mobila samtalsminuter ökade under 2015 med 11 procent och efter att ha haft en vikande kurva de senaste åren planade mängden sms vi skickar ut. Båda sakerna tror PTS hänger ihop med att allt fler har mobilabonnemang med fast pris på samtal och sms.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.