Nu har Island 5g

Mobilnät En rejäl uppgradering och tio gånger högre hastighet jämfört med det gamla 4g-nätet. Nu har den femte generationens radioteknik kommit till Island.

Nu har Island 5g

Först med 3g, 4g och nu 5g. På Island är det Nova som håller i taktpinnen bland operatörerna och nu har de lanserat sin 5g tjänst. Och i ett uttalande säger operatören att det inte kommer dröja länge innan nätet, som byggts tillsammans med Huawei, kommer täcka större delen av ön.
– Alla har sett effekten av snabbare hastigheter över internet. Framstegen har regelbundet revolutionerat vårt sätt att arbeta, njuta av underhållning och interagera med varandra. Det är mycket viktigt för människor och företag på Island att vår tekniska infrastruktur är bland den bästa i världen med ökad kommunikationskapacitet och hastighet för telekommunikation när det är svårt att förutse framtida behov för innovation. Corona-pandemin har skyndat på utvecklingen och kraven har ökat kraftigt på att kunna arbeta fritt var som helst via internet, säger Margrét Tryggvadóttir. vd för operatören Nova.

Det är intressant att se att Island ligger långt fram bland de nordiska länderna med 5g, och lika intressant att se är att det vart med Huawei som teknikleverantör. I Sverige, Danmark, Norge har inställningen till den kinesiska leverantören varit avogt, inte minst sen respektive lands säkerhetstjänst uttalat sig om risker det kan innebära.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.