Nu har Nordkorea fått sitt första 4g-nätverk

Mobilnät Begagnad utrustning från Huawei ger till att börja med täckning i huvudstaden Pyongyang och andra större städer.

Nu har Nordkorea fått sitt första 4g-nätverk

Nordkorea är inte känt för att ligga i framkant när det gäller den senaste tekniken, inte heller så när det gäller mobilnätverk.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu har Nordkorea börjat erbjuda 4g-abonnemang för första gången, vilket Light Reading rapporterar om. Än så länge har 4g-nätverket, som består av begagnad utrustning från den kinesiska tillverkaren Huawei, begränsad täckning, men i slutet av 2025 räknar man med att ha färdigställt 80 procent av det planerade 4g-nätet. I dagsläget är tillgången till 4g-uppkoppling störst i de centrala delarna av huvudstaden Pyongyang och andra större städer.

Historiskt sett har Nordkorea legat en generation efter stora delar av västvärlden när det gäller den senaste mobiltekniken – helt enkelt därför att man använder sig av begagnad utrustning som avvecklats på andra håll i världen.

2g-nätverket Sunnet lanserades exempelvis 2002, ungefär samtidigit som många andra länder tog sina 3g-nätverk i bruk. Därefter lanserades 3g i slutet av 2008, strax innan 4g-tekniken fick sitt stora genomslag.

Enligt Light Reading visar uppgifter från organisationen GSMA att drygt 28 procent av invånarna i Nordkorea har tillgång till en mobiluppkoppling.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.