Nu kan du uppdatera till Ios 9

Apple Skulle du ha missat det kan du sedan i går uppdatera dina Apple-prylar till nya Ios 9. Här är nyheterna du inte vill gå miste om.

Nu kan du uppdatera till Ios 9

Multitasking

Möjligheten att köra appar sida vid sida kan bara utnyttjas fullt ut på nya stora Ipad Pro, men även på mindre enheter kan man nu öppna en andra app utan att lämna den man redan använder. Med bild i bild-funktionen kan du fortsätta att titta på film eller videoklipp medan du jobbar med något annat.

Snabbare tangentbord

Apple har uppdaterat tangentbordet i Ios 9 med nya snabbgenvägar men också förbättrade möjligheter att markera text med hjälp av multitouch.

Längre batteritid

Vi får återkomma till hur det verkligen går med batteritiden efter uppdateringen men Apple hävdar i alla fall att Ios 9 drar mindre ström än Ios 8. Ett nytt strömsparläge gör det dessutom möjligt att hålla liv i mobilen längre när batteriet börjar närma sig tomt.

Behöver mindre plats i telefonen

Har man lite minne ledigt i telefonen kan det krävas en storstädning innan man tankar ner uppdateringar. Ios 8 krävde mer än 4,5 GB utrymme men Ios 9 klarar sig med 1,3 GB ledigt innan man börjar uppdateringen.

Anteckningar

Appen för anteckningar må ha varit ganska anspråkslös men ändå väldigt användbar. Den får nu en ordentlig vitamininjektion i form av smarta att-göra-listor, möjlighet att rita och bifoga en snabb skiss. I Safari, Kartor och andra appar kan man också bifoga ett urklipp, länkar med mera till en anteckning via dela-knappen.

Smartare kartor

Kartappen i Ios får en efterlängtad uppdatering i form av möjlighet att söka kollektivtrafik till resmålet. Dessvärre fungerar det inte Sverige så här får vi fortsätta att använda andra lösningar för det ett tag till.

Icloud Drive

Med den nya Icloud Drive-appen kan man komma åt alla filer som lagrats i Apples molntjänst. Appen har inbyggd förhandsvisning av dokument vilket gör att du slipper lämna appen för att snabbkolla innehållet i en fil.

E-post

Även Mail har fått sig en översyn med förbättrad sökfunktion, möjlighet att bifoga filer från Icloud Drive och möjlighet att lägga till kommentarer och signaturer till bifogade bilder.

Bättre säkerhet

Sex siffror istället för fyra i pin-koden som låser upp telefonen är en av de saker som ska göra Ios 9 bättre på att hålla informationen i din telefon i säkrare förvar.

Lättare att byta från Android

Ett starkt skäl att fortsätta med telefoner från samma tillverkare eller åtminstone skaffa en ny mobil med samma operativsystem brukar vara att det är mycket trassel med att få över all information till den nya telefonen. Att byta från Android till Ios ska nu gå betydligt enklare. Förutom e-post, sms, bilder bokmärken med gör Apple också sitt bästa för att fixa fram dina appar till den nya plattformen. Appar som du köpt till Android hamnar på önskelistan i Appstore så att det blir lättare att hitta dem medan gratisappar installeras direkt. Hela överföringen sker trådlöst.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.