Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nu kommer Googles företagslösning för Android

Emm I mitten av förra året annonserade Google att de slutligen tänkte gå företagsanvändarna till mötes och ge Android standardiserade möjligheter till enhetsadministration och säkra lösningar för bring your own device. En lång rad tunga partners är med på tåget när det nu är dags för lansering.

Nu kommer Googles företagslösning för Android
Vilka appar som ska kunna köras inuti Android for Work regleras av it-avdelningen. Apparna för exempelvis mejl och kalender är andra än de som erbjuds i den privata delen av telefonen.
Vilka appar som ska kunna köras inuti Android for Work regleras av it-avdelningen. Apparna för exempelvis mejl och kalender är andra än de som erbjuds i den privata delen av telefonen.

Bristen på standardiserade säkerhetslösningar och api:er för device management i Android har hållit tillbaka plattformen på företagsmarknaden där Apple istället har kunnat härja ganska ostört. Enskilda tillverkare, med Samsung och deras Knox-koncept i spetsen, har tagit egna initiativ för att kunna fylla kundernas behov men resultatet har som så många gånger när det handlar om Android lett till en fragmenterad marknad.

Det är något som Google nu försöker få bukt med genom lanseringen av Android for Work. Upplägget som ska ha hämtat en hel del av byggstenarna från Samsung Knox innehåller bland annat en så kallad container för all information och alla appar kopplade till jobbet. I nya Lollipop ska Android for Work vara en helt integrerad dela av operativsystemet medan det för äldre versioner levereras som en fristående app, men i båda fallen blir lösningen bara tillgänglig om den aktiveras av företagets it-avdelning. Precis som med Samsung Knox kan man växla mellan en jobb-profil och en privat profil i telefonen och all data inuti containern är krypterad.

Jämfört med tidigare kommer it-avdelningen också att få tillgång till ett större antal profiler för enhetsadministration. Redan har Google knutit partnerskap med alla de största leverantörerna av emm-lösningar och de bygger också in stöd för Android for Work i sin egen Apps for Work-tjänst.

De stora tillverkarna är med

I en speciell version av Google Play ska man kunna ladda ner företagsrelaterade appar och även här har Google färdiga partnerskap med exempelvis SAP, Adobe och Salesforce. I Play for Work kommer man också att hitta nya appar från Google utvecklade speciellt för företagsanvändarna. Det ska handla om olika typer av produktivitetsverktyg men informationen är ännu ganska knapphändig.

På device-sidan har bland annat Samsung, Lenovo/Motorola, Sony, HTC, LG och Huawei hittills deklarerar att de ska vara med på tåget men i vilken takt stödet kommer att implementeras och om det kommer att finnas i alla modeller som kör Android 5.0 är oklart.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter