Nu lanseras ”hållbarhetsregister” för mobiler

Hållbarhet En märkning som avslöjar hur hållbar din mobiltelefon är. Nu rullar fem operatörer ut sin satsning där över 150 modeller bedömts.

Nu lanseras ”hållbarhetsregister” för mobiler

Hållbarhet har på senare år fått enorm fokus. Slit-och-släng mentaliteten är på väg bort och det blir allt viktigare att ta vara på det vi köper. Som ett led i detta har fem operatörer, Deutche Telekom, Orange, Telefónica, Telia och Vodafone nu lanserat en ny hållbarhetsmärkning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Satsningen rullar ut i Europa, men samtidigt uppmanas operatörer världen över att delta.

Tanken bakom märkningen är att konsumenter lätt ska kunn ase vilken klimatpåverkan olika mobiler har och att det ska vägleda vid inköp.
Eco Rating, som det hela kallas finns i 24 länder i Europa samt i Sydafrika och Brasilien. Framöver ska även flera sydamerikanska länder ansluta.

Apple är inte med i initiativet

Hittills har mer än 150 mobiler fått sin märkning. Däribland telefoner från Samsung, Huawei, Oneplus, Xiaomi, ZTE, TCL/ALcatel; Nokia, Motorola och Doro. Dessvärre är inte Apple med vilket gör att hållbarheten hos Iphones fortfarande inte går att se.

Så vad innehåller då eko-märkningen? Jo, fem olika saker tas med i beräkningen.

  • Den första är hur hållbar enheten i form av hur tålig den är. Både när det kommer till att gå sönder, men även batterilivslängd samt garantier för mobilen samt dess komponenter
  • Reparerbarhet är nummer två och handlar om hur mobilen designats för att kunna reparears, återanvändas eller uppgraderas
  • Återvinning är nästa punkt och handlar om hur många komponenter som kan återvinnas.
  • Klimateffektivitet handlar om vilka utsläpp som enheten har under hela livscykeln
  • Resurseffektivitet är sista punkten och tar med vilka råvaror som använts där ett bättre värde innebär att man minimerat användandet av material som inte är vanligt förekommande.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.