Nu lanseras kunskapsnav för digital tillgänglighet

Digitalisering En växande klyfta och en betydande risk att hamna i utanförskap. I takt med en allt snabbare digitalisering så måste samhället se till att ingen hamnar utanför. Därför lanseras nu ett nytt en tjänst för ”digital tillgänglighet”.

Nu lanseras kunskapsnav för digital tillgänglighet
internetstiftelsen, internet, internetanvändning

Det är sedan länge vi har tillgänglighetskrav i Sverige. Bara för att man har en funktionsnedsättning – så ska man inte exkluderas. Men hur ser det ut i det virtuella landskapet? Vissa grupper har inte alls hängt med i den digitala utvecklingen och när majoriteten rusar på – finns det betydande utanförskapsrisker för de som inte travar lika snabbt.

I den senaste rapporten ”Svenskarna och internet” framgår det att så många som sex procent av befolkningen inte använder internet 2021. I gruppen pensionärer och personer med funktionsnedsättning är den siffran så hög som 20 procent.

Så för att inkludera dessa har PTS tillsammans med myndigheterna för delaktighet, tillgängliga medier samt digital förvaltning tagit fram vad man beskriver som ett ”kunskapsnav för digital tillgänglighet.

Lanserar digin.nu

Webbplatsen man når detta på är digin.nu och den är framtagen för att hjälpa företag och organisationer att öka sin digitala tillgänglighet. Det här initiativet är ett första steg, men utöver detta så håller även regeringen på att ta fram ett lagförslag enligt Eu:s tillgänglighetsdirektiv.
–  Ökade krav på digital tillgänglighet kommer att påverka många branscher och organisationer. Redan nu behöver aktörer se över och anpassa tjänster, produkter och arbetssätt, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.