Nu öppnar Telia 4g-nätet

Telia slår nu upp dörrarna till världens första kommersiella 4g-nät för kunder i Stockholm och Oslo.

Klockan 12 idag (14/12) blir det världspremiär när infrastrukturminister Åsa Torstensson klipper invigningsbandet till Telias lte-nät som täcker de centrala delarna av Norges och Sveriges huvudstäder.

Redan tidigare i höst gjorde operatören klart att man tänkte bli först i världen men då talade man om en lansering i början av 2010 så arbetet har gått snabbare än planerat.

– Att vara först ut med ny teknik ger oss unika erfarenheter som vi kan använda på alla våra marknader. Vi kommer att fortsätta utbyggnaden för att erbjuda våra kunder nya kommunikationstjänster för framtiden, fortsätter Kenneth Karlberg, chef för Mobility Services på Telia Sonera.

Med en maximal teoretisk hastighet på 100 Mbit/s så blir det nya nätet nästan 10 gånger snabbare än dagens 3g-nät även om den faktiska hastigheten kommer att vara betydligt lägre.

Tekniken till de nya näten har levererats av Ericsson i Sverige och Huawei i Norge. Usb-modemen som kunderna ska använda för att ansluta till nätet kommer från Samsung.

Hugade spekulanter ska från och med idag kunna skaffa sig ett abonnemang men vad det kommer att kosta avslöjas först vid presskonferensen som ska äga rum efter invigningen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.