Nu rullar Telias miljardsatsning igång

Mobilnät Nästa steg i utbyggnaden och en infrastukturinvestering i miljardklassen. Telia fortsätter sin upprustning av mobilnäten och om fem år ska 99 procent av Sveriges befolkning ha 5g.

Nu rullar Telias miljardsatsning igång

I fjol så började den stora kapprustningen av svenska mobilnäten. Samtliga operatörer drog igång maskineriet för att bygga ut och uppgradera infrastrukturen för 4g och 5g. I år påbörjades arbetet rejält och nu berättar Telia att de tillsammans med Ericsson under fem år kommer att uppgradera och byta ut tekniken i 8 400 basstationer samt bygga nya mobilmaster.
– Våra nät har aldrig varit viktigare. Den senaste tidens hårda prövningar i samband med pandemin har verkligen visat hur beroende vi alla är av en snabb och stabil uppkoppling och moderna tjänster. Det är en förutsättning för en hållbar digital ekonomi. Därför fortsätter vi nu att investera och utveckla våra mobilnät för att kunna ge ännu fler kunder tillgång till ett uppkopplat samhälle, säger Anders Olsson, vd för Telia Sverige.

Telia lanserade i somras ett 5g-nät i Stockholm och hittills erbjuder de den nya teknik i 20 städer. Man hade hoppats kunna ta nästa viktiga steg, men eftersom PTS spektrumauktion blivit försenad på grund av Huaweis överklagan om att de uteslutits som teknikleverantör, så har det hela gått i stå.
Dock säger Telia att så snart auktionen är klar och frekvenser tilldelats så kommer man fortsätta utbyggnaden ute i landet.

Stor satsning på skogslänen

Men även om 5g är den stora rubrikmakaren, så är det inte enbart detta som ska byggas. Operatören säger att de även kommer bygga 4g nät i områden som i dag helt saknar täckning eller som bara har tillgång till 2g/3g. Detta gäller då framförallt i skogslänen Dalarna, Värmland, Norrbotten, Västerbotten Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.
– Den här mångmiljardsatsningen kommer att säkerställa att fler människor, företagare och hela samhällen får tillgång till pålitlig, säker uppkoppling med hög kapacitet. På så sätt kan vi bidra till att minska den digitala klyftan mellan stad och land, det är Folknätet, säger Anders Olsson.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!