Nu ska SCA få eget nät på pappersbruket

Privata nät Världens största pappersmaskin – och dedikerat utrymme i nätet. När SVA uppgraderar sitt bruk i Obbola slår man på stort och investerar i lokalt nät som är 5g-redo.

Nu ska SCA få eget nät på pappersbruket
211203 Sca obbola

Framtidens produktion är uppkopplad och det är något man tagit fasta på på SCA. Företaget håller på att uppgradera sin anläggning i Obbula, Umeå för att klara av en årlig produktion om 725 000 ton kraftliner.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

För att hålla sig konkurrenskraftiga har man därför på SCA dels investerat i vad som beskrivs som världens största pappersmaskin – därtill ska man se till att koppla upp det hela för digital övervakning. Det innebär att man även sett till att köpa in ett 5g-redo nät som nu Telia ska leverera.
– Det dedikerade mobilnät vi ska leverera till SCA i Obbola möjliggör en robust och säker digital infrastruktur. En förutsättning för att koppla upp affärskritiska system och skydda känslig data, säger Tobias Larsson, chef för Telias företagsaffär, i ett uttalande.

Byggs som 4g – men går att uppgradera

Mobilnätet ska levereras och förvaltas av operatören och bygger på gammal hederlig 4g. Dock ska det gå att uppgradera till 5g när det är dags. Fördelen är att man ganska snabbt kan få nätet på plats och dra nytta av befintliga skalfördelar i det publika mobilnätet – men då ha dedikerad kapacitet.
– Nya digitala lösningar gör att vi kan garantera hög tillgänglighet i produktionen. Vi kan övervaka driften och vara proaktiv i underhåll, samt identifiera fel innan de leder till stopptid. Det gör vi i allt högre utsträckning via mobila enheter. Personalen kan då snabbare agera på ny information, berättar Gustaf Nygren som är fabrikschef på SCA Obbola.

Rent konkret betyder det att ett lokalt radionät med antenner och basstationer byggs på anläggningen, vilket bidrar till hög kapacitet och god bandbredd. Samtidigt används hjärnan i det publika mobilnätet, det så kallade core-nätet, för vissa funktioner som signalering, men tack vare Local Breakout funktionen behöver själva datatrafiken inte lämna det lokala radionätet. Fördelarna med denna typ av lösning är att det ger ett extra lager skydd för verksamhetens data samt kortare och mer stabila svarstider för de uppkopplade system som ställer höga krav på snabba reaktionstider i nätet.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.