Ny dect utmanar vowlan i hemmet

Dect Forum lanserar en ny teknikgeneration kallad Cat-iq. Det är en direkt utmaning mot trådlös ip-telefoni hemmet via wlan.
De första produkterna kommer ut i mitten av 2007. Då blir förbättrad ljudkvalitet det främsta försäljningsargumentet.

Ny dect utmanar vowlan i hemmet

Dect Forum valde ITU Telecom World för att lansera Cat-iq, mitt bland världens alla stora telekombolag såväl som små asiatiska produkttillverkare.

– Operatörerna har tryckt på för att få fram den här nya standarden. De vill ha en tillförlitlig och enkel trådlös teknik tillgänglig som en förlängning av de nya konvergerade bredbandstjänsterna till hemmen, säger Erich Kamperschroer, ordförande för Dect Forum.

Till bilden hör att man på många håll, enligt Erich Kamperschroer, börjar tröttna på wlan som bärare av rösttjänster.

– Den tekniken upplevs en återvändsgränd, när det gäller att garantera tjänster med bra kvalitet, säger han.

Cat-iq använder samma reserverade frekvensutrymme som dect- 1900 MHz. Wifi ligger i det licensfria området 2,4 MHz, där störningar är vanliga.

Bättre ljudkvalitet

Så när dect-världen nu tar sig an den trådlösa bredbandstelefonin ska den bli lika stabil, förutsägbar och lättanvänd som dect. Och ljudkvaliteten ska bli flera klasser bättre.

– Ljudkvaliteten i telefonin har inte förändrats på 100 år. Med ip och mera bandbredd kommer det att låta fantastiskt naturligt, säger Michael Neuhäuser, ordförande för Dect Forums arbetsgrupp för NGN.

Cat-iq står för Cordless advanced technology – internet and quality, vilket ganska väl beskriver vad det handlar om. Den bärande produkten är hemmaanvändarens gateway, som ansluts via ethernet. Till den kan sedan en uppsättning enheter kopplas, telefoner, apparater för internetradio och andra uppkopplade enheter.

Stöd för ims

De första Cat-iq-produkterna att komma ut på marknaden blir gateways och trådlösa telefoner i mitten av nästa år. Då är interoperabiliteten mellan olika fabrikat begränsad och röst den centrala tillämpningen. I nästa steg, vid årsskiftet till 2008, väntas produkter för internetdata och strömmande ljud, exempelvis trådlös internetradio.

Kvartalet därefter ska certifierade produkter erbjuda en högre nivå av interoperabilitet. Men det är först i andra kvartalet 2009 som den sanna enkelheten ska finnas på plats. Genom så kallad intelligent networking ska gateway och telefon konfigurera sig själva.

Cat-iq är byggt för att fungera tillsammans med ims, som av världens stora operatörer ses som en nyckelteknik för att styra och hålla reda på applikationer och enheter i nästa generations bredbandsnät. Men Cat-iq-lösningar kan också kopplas mot operatörer som erbjuder en ren sip-tjänst.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.