Ny europeisk open source-jätte bildas

Samarbete European Open Source Consortium är en nybildad strategisk allians som ska erbjuda stora organisationer möjligheten att utnyttja kraften i öppen källkod för sin digitala transformation. Konsortiet, där bland annat Redpill Linpro ingår, är den största sammanslutningen i sitt slag i Europa.

Ny europeisk open source-jätte bildas

Tanken är att European Open Source Consortium (EOS Consortium) ska erbjuda stora organisationer möjligheten att utnyttja kraften i öppen källkod i sin digitala transformation. Konsortiet är den största europeiska sammanslutningen för öppen källkod som enbart består av företag, och är en strategisk allians som förespråkar suveränitet, oberoende och hållbarhet inom it och digitalisering genom öppen källkod.

Tillsammans tillgodoser konsortiet enligt bolagen behovet av en paneuropeisk digitaliseringspartner och tjänsteleverantör som specialiserar sig på öppen källkod och öppna standarder och riktar sig till företag, myndigheter och offentliga förvaltningar.

OS Consortium består av ledande europeiska konsultföretag och produktleverantörer som specialiserar sig på öppen källkod, inklusive nordiska Redpill Linpro, Smile från Frankrike, Univention från Tyskland, Adfinis från Schweiz och nederländska  Lunatech. Tillsammans har organisationerna verksamhet i mer än 15 europeiska länder och totalt mer än 3000 digitaliseringsspecialister i hela regionen, med fokus på rådgivning, utveckling, optimering och drift av storskaliga open source-projekt.

– Vi är glada över att lansera European Open Source Consortium. Tillsammans har vi för avsikt att ge företag och stora organisationer inom offentlig sektor möjlighet att forma sin digitala framtid med hjälp av öppna standarder och lokal expertis i hela regionen, säger Fredrik Svensson, affärsutvecklingschef på Redpill Linpro, en av EOS Consortiums grundande medlemmar.

Genom ett ramavtal med en av konsortiets medlemmar kan kunderna enkelt få tillgång till den kompletta uppsättning kompetenser som tillhandahålls av alla konsortiemedlemmarna.

– Med European Open Source Consortium försvinner en av de vanligaste invändningarna mot att bygga och stödja stora företags implementeringsprojekt på open source – att det inte finns några stora europeiska open source-partners, säger Fredrik Svensson.

Efter dagens lansering är EOS Consortium redo att växa, och digitaliseringskonsulter som arbetar med öppen källkod och öppna standarder rekommenderas att ta kontakt med konsortiet. EOS Consortium kommer dessutom att arbeta tillsammans med andra europeiska organisationer, till exempel tyska Open Source Business Alliance, Open Source Sweden, franska CNLL och APPEL, den europeiska paraplyorganisationen för branschorganisationer inom öppen källkod.  

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.