Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ny forskning gör nätet mer energieffektivt

Nätverk Projektet ”SooGreen” har rullat i tre år med syftet att minska energiförbukningen i mobilnät. Och forskningen har lett till framsteg. Tack vare den har Tele2 lyckats effektivisera bort 2,3 GWh per år.

Ny forskning gör nätet mer energieffektivt

När forskningsprojektet ”Service Oriented Optimisation of Green Mobile Networks” (SooGreen) drog igång 2015 ingick 16 partners från fem länder. En av dem var Tele2 vars åtagande handlade om att energifokuserad optimering av mobilnäten.
Operatören fokuserade på utveckling av nät som dels kan hantera en ökad mängd trafik, samtidigt som energiförbrukningen ska begränsas.

Så hur gjorde man det hela? Jo, genom att optimera användningen av frekvenser baserat på belastning lyckades Tele2 minska sin energiförbrukning med 2,3 GWh om året. En siffra som motsvarar ungefär 100 normalvillors förbrukning.
– SooGreen-projektet hjälpte oss på Tele2 att förstå hur vi kan optimera energiförbrukningen och uppnå systematiska energibesparingar i mobilnätet. Resultatet överträffade förväntningarna och vi är oerhört stolta över att vi lyckades spara motsvarande nästan 100 fristående villors elförbrukning under ett helt år, säger Viktor Wallström, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Tele2-koncernen.

Dagens utveckling går mot allt större datatrafikmängder – och allt högre belastningar på mobilnäten. Och i väntan på att 5g-tekniken ska rullas ut måste det befintliga 4g-nätet klara belastningsökningen. SooGreen-initiativet belyser behovet av att minska energiförbrukningen i nätarkitekturen, samtidigt som det tar hänsyn till utvecklingen av smarta elnät.

Efter SooGreen-projektet är nu Tele2 tillsammans med flera andra aktörer i startgroparna av ett annat projekt initierat av Celtic. Det kallas ”AI4Green” och fokuserar på hur användningen av artificiell intelligens kan optimera resurser och energiförbrukning. Syftet är att optimera utrustning genom ökad användning av standby-läge.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter