Ny generation Sony Xperia Z redan här

Mobiltelefoner Trots att det bara är ett halvår sedan Sony lanserade Xperia Z2 är det redan dags för nästa generation som få sällskap av en ny Compact och därtill en snortunn 7-tumsplatta.

Ny generation Sony Xperia Z redan här

Det kan inte vara några långa kafferaster på Sonys utvecklingsavdelning för just nu spottar de ur sig nya modeller i ett rasande tempo. Flaggskeppet Xperia Z2 som presenterades i våras får redan avlösning av Z3. Det ser inte ut att handla om en omvälvande uppdatering, mycket är sig likt men det har putsats på detaljerna. Till det yttre märks ett par nya färgvarianter och kantlisten som har fått en ny rundad form och färgad ton i ton med bakstycket. Tydligt bör det också vara att tjockleken har minskat med nästan en millimeter och vikten med 10 gramhar fått .

På insidan finns en något snabbare processor och kameran har blivit ljuskänsligare samtidigt som den ska ha blivit bättre på att hantera skakningsoskärpa när man filmar. Batteriet är något svagare men batteritiden ska trots det vara densamma eller rent av bättre, Sony lovar att det ska räcka till två dagars användning.

Den kanske största nyheten är ändå den som ska tilltala alla spelare. Med funktionen PS4 Remote Play ska man kunna strömma spel från sin Playstation 4 till mobilen om tv:n är upptagen eller man vill fortsätta att spela i sängen.

Krympt kraftpaket

Med modellen Xperia Z3 Compact gör Sony om tricket att minska storleken men inte prestandan eller funktionen på toppmodellen. Skärmen är 4,6 tum stor och har hd-upplösning istället för full-hd och arbetsminnet är 2 GB istället för 1 GB vilket inte bör ha någon betydelse då färre bildpunkter innebär lägre minnesåtgång. Precis som var fallet med Z1 Compact är Z3 Compact lite fetare om magen än storebror; 8,6 mm istället för 7,4 mm.

Förutom formatet är även priset mindre omfångsrikt och landar på 3 750 kronor plus moms jämfört med 4 800 kronor plus moms för vanliga Xperia Z3.

Tunn men fullmatad platta

Liten och inte minst tunn är Xperia Z3 Tablet Compact, Sonys första 8-tumsplatta i Z-serien. Den är blott 6,4 mm tjock och väger bara 280 gram vilket är hela 61 gram mindre än exempelvis Ipad mini. Precis som Z-telefonerna tål den både vatten och damm.

Funktionsmässigt går det mesta igen från Xperia Z3, inklusive möjligheten att använda plattan som en trådlös skärm till Playstation 4. Något man däremot får undvara är videoinspelning i 4k-upplösning eftersom kameran är lite enklare och bara har 8 MP-upplösning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.