Ny ljudstandard vässar samtalskvalitet

Såväl kommunikationsvärlden som musikvärlden svämmar över av olika ljudformat med varierande egenskaper. Öppen källkodsvarianten Opus vill ersätta dem alla och en av de första ut att använda formatet blir Microsoftägda Skype.

Ljudformatet Opus är redan från grunden utvecklat för att både klara av allt från musik i hifi-kvalitet till telefonsamtal i riktigt låga datahastigheter. Ljudet utlovas vara lika bra eller bättre än de existerande formaten vid alla datahastigheter. Därmed har det potential att konkurrera med väl inarbetade standarder som mp3 för musik eller den uppsjö av codecs som används för telefoni i såväl mobilen som för fast voip och rösttjänster på nätet.

Klarar byten av bandbredd utan avbrott

Som lägst ska Opus klara sig med bara sex kilobit per sekund men vill man ha riktigt hög ljudkvalitet för musikinspelningar skalar formatet ända upp till 510 kilobit per sekund. Det riktigt fina med Opus är att ljudkodaren automatiskt kan anpassa sig till den tillgängliga datakapaciteten utan att användaren får något avbrott i överföringen. Som exempel skulle ett telefonsamtal som börjar i hd-kvalitet via wifi sömlöst kunna övergå till en sämre kvalitet om användaren under samtalets gång byter till 3g-nätet.

Skype satsar på Opus

Bakom Opus står tunga aktörer inom kommunikations- och internetaktörer, till exempel Skype, Broadcom, Google och Mozilla. Mozillas webbläsare Firefox har redan stöd för Opus trots att standarden godkändes först för några dagar sedan. Även Skype har varit snabbt ute och meddelar att de kommer att byta ut den egna ljudkodaren SILK som de använt sedan 2009 mot Opus.

Lång tid för godkännande

Förslaget till den nya standarden har legat hos Internet Engineering Task Force, IETF, ända sedan september 2010. Att det tagit så lång tid som två år att godkänna standarden beror enligt Opus-lägret på motstånd från aktörer som sitter på olika proprietära ljudformat och att den över huvud taget godkänts beskrivs som en stor seger för opensource-världen.

Stöd för Opus kommer att ingå som ett krav i den lika högaktuella tekniken web-rtc vilken öppnar för nya möjligheter till kommunikation med både bild och ljud direkt i webbläsaren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.