Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ny lösning ska skydda mot id-stöld och intrång

Säkerhet Nu lanserar F-Secure ID Protection, ett nytt tillvägagångssätt för att skydda din information och dina konton.
– Sverige har ett enormt behov av en sådan här lösning, säger bolagets säkerhetsexpert.

Ny lösning ska skydda mot id-stöld och intrång

Riskerna kring exponerade data som kan leda till identitetsstöld är överhängande. I en ny undersökning från F-Secure var 37 procent av användarna medvetna om minst ett dataintrång kopplat till någon av de onlinetjänster de använder. Och svenskarnas rutiner kring lösenord lämnar ofta dörren öppen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

– I snitt har man 18 olika konton och tjänster som man loggar in på, och vår undersökning visar att problemet med lösenord fortfarande är stort. 41 procent återanvänder sina lösenord, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure.

Dina uppgifter säljs

Och tro inte att du skyddas av att göra små variationer av samma lösenord. Inom loppet av några månader kan din läckta data ligga ute till försäljning på the dark web. Och med dina användaruppgifter kan kriminella enkelt ta kontroll över dina konton på nätet och börja beställa varor med ditt kreditkort. Därför har F-Secure lanserat ID Protection, en ny lösning som sägs erbjuda ett nytt och omfattande tillvägagångssätt för att skydda din information och dina konton.

– Lösningen består av två delar: Dels lösenordshanteraren, som ser till så att lösenorden är nog komplexa – och så fort det sker ett intrång så kan vi se om din information har läckt. ID Protection varnar om ditt lösen har läckt, och vi rekommenderar då att du byter lösen för den tjänsten, säger han.

Söker av the dark web

ID Protection svarar snabbt när systemet upptäcker exponerad personlig information som hotar användarens identitet. Lösningen kombinerar teknik med F-Secures djupa förståelse kring hur cyberkriminella tänker och fungerar.

– Dels görs sökningar på dark web av med automatiserade system, men för att upptäcka intrång tidigt använder vi även människor som är aktiva kontinuerligt. Det är en blandning av teknik och människor, säger han.

Enligt F-Secure innebär kombinationen att de har möjlighet att upptäcka läckt data upp till sex månader snabbare än normalt. F-Secure har tillgång till en heltäckande databas över intrång från miljarder av återfunna tillgångar och lösenord i text.

Ger vägledning

Identitetshanteringen erbjuder omedelbara notifikationer och vägledning kring hur du ska agera när personlig information har återfunnits som del av ett intrång eller en dataläcka. Lösenordshanteringen gör det enkelt att skapa unika, starka lösenord som automatiskt synkroniseras och fylls i på upp till fem enheter.

– När det kommer till säkerhet så är det viktigt att man har en enkel lösning som också är proaktiv, säger Johan Jarl.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter