Ny minnesteknik kan ge bättre mobiltelefoni

Effektivare mobiltelefoner med längre batteritid. Det kan bli resultatet av en teknik för komprimering av data i minnessystem som tagits fram av forskare vid Chalmers i Göteborg.

Tekniken innebär att man komprimerar data och den kan användas i datorer, mobiltelefoner och andra bärbara enheter med inbyggda internminnen. Komprimeringen innebär mer information på mindre yta, ökad kapacitet och minskad batteriförbrukning. Strömförbrukningen kan då minska med upp till 30 procent.

Det har gjorts försök med tekniken tidigare, men då har processen varit alltför tidskrävande eftersom man använt en väldigt komplicerad komprimeringsalgoritm, berättar Magnus Ekman som tillsammans med professor Per Stenström har utvecklat den nya tekniken. Men med en enklare algoritm kommer komprimeringen att gå betydligt snabbare. Magnus Ekman tror att det är möjligt att få ut tekniken på marknaden inom några år.

Resultatet av de svenska forskarnas arbete kommer att presenteras på den amerikanska mässan International Symposium on Computer Architecture i början av juni.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.