Ny mobilpejlare kan rädda liv

Hepkie är en produkt som hjälper räddningstjänster att söka upp nödställda människor snabbt och med stor noggrannhet. Till skillnad från traditionell triangulering kräver Hepkie inga mobilmaster för att fungera.

Ny mobilpejlare kan rädda liv
Resqu AB

Produkten har utvecklats av Startup-företaget Resqu. Genom att tvinga de nödställdas mobiltelefoner att söka upp en mobil basstation kan telefonen lokaliseras. Räckvidden är drygt 10 kilometer vid fri sikt. Med hjälp av en helikopter tar det bara en timme att söka igenom ett område på 50 x 60 kilometer. Felmarginalen är mindre än 30 centimeter när pejlingen sker inom sex kilometers avstånd. Detsamma gäller för en människa som ligger 180 centimeter under snön. Sökenheten kan förutom i en helikopter också bäras direkt i handen av räddningsarbetarna.

ResQU grundades 2009 av Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell efter att de träffats på Lunds Tekniska Högskola. Företaget har nu fått närmare fem miljoner kronor via en nyemission för att kunna slutföra arbetet med Hepkie, som betyder hök på sydsamiska.

Till sommaren kan en färdig prototyp finnas redo att testas skarpt och om alla planer går i lås kan kunderna få ta del av den färdiga produkten i januari nästa år.

– Både svensk och norsk fjällräddning har visat stort intresse för att testa produkten och vi har kontakter i alperna som hänger på låset för att få köpa den färdiga tekniken, säger Andreas Ekengren, vd för Resqu.

Ericsson står för teknologin som används i basstationen och i styrelsen för Resqu AB sitter Mats Lindoff, tidigare teknisk direktör på Sony Ericsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.